ua en ru

Мінекології розширить заповідну зону за рахунок трьох резиденцій Президента, крім Межигір'я

Мінекології розширить заповідну зону за рахунок трьох резиденцій Президента, крім Межигір'я Фото: Сергій Курикін

Межигір'я менш цікаво для Мінекології із "заповідної" точки зору

Міністерство екології та та природних ресурсів розширює заповідну зону Україні за рахунок трьох резиденцій Президента. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник міністра Сергій Курикін.

"Зараз у роботі є три об'єкти: Залісся, Синьогора і Білозерський. Зараз вирішується ряд організаційних питань, пов'язаних з їх перепідпорядкуванням Міністерству екології та природних ресурсів, оскільки резиденції знаходяться у сфері управління Державного управління справами (ДУС)", - зазначив Курикін.

Заступник глави Мінекології вважає, що цей процес буде найближчим часом завершений.

"Зараз мова йде тільки про державні резиденції, яких, на щастя, в Україні не так багато. Ці три - це найбільш відомі і найбільш цінні саме із природоохоронної точки зору. Межигір'ї в цьому сенсі менш цікаве, тому що підставою для створення об'єкта природно-заповідного фонду є збереження природних комплексів, ландшафтів, екосистем. Якщо об'єкт в основному рукотворний і на його території немає цінних природних комплексів, то виникає питання, чи треба йому надавати якийсь особливий статус", - сказав Курикін.

За його словами, у Межигір'я може бути інше призначення. "Його можна використовувати в суспільних інтересах у якийсь інший спосіб. Отже, про Межигір'я мова поки не йде", - наголосив заступник міністра.

Нагадаємо, Мінекології планує повернути незаконно привласнені землі заповідників.

Раніше повідомлялося, що "Межигір'я" знаходиться у статусі речового доказу.