ua en ru

Мінекології планує продавати спецдозволи на користування надр через систему ProZorro

Мінекології планує продавати спецдозволи на користування надр через систему ProZorro Фото: Остап Семерак

Ведуться переговори щодо продажу

Міністерство екології та природних ресурсів планує продавати спецдозволи на користування надр через систему ProZorro. Про це заявив голова відомства Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

Так, Семерак зазначив, що видача спецдозволів на користування надрами має відбуватися прозоро і на конкурентних засадах.

"Іншого виходу, крім як перейти на стандарти, які існують в цивілізованому західному світі, коли відбуваються відкриті аукціони, і дозволи отримує той, хто має конкурентні переваги, у нас немає. Готові пакети спецдозволів на видобуток цих корисних копалин повинні бути продаватися на відкритому прозорому аукціоні без корупційних преференцій. Ми ведемо переговори про їх продаж через систему ProZorro і думаю, що це стане реальністю у разі підтримки наших пропозицій урядом", - зазначив міністр.

Крім того, він підкреслив важливість здійснення природоохоронного контролю за використанням надр.

"Видобувачі корисних копалин зобов’язані вести свою господарську діяльність з урахуванням природоохоронного законодавства. Функцію моніторингу за їх діяльністю має здійснювати точно не Служба, яка видає ліцензії на користування надрами. У цьому контексті важлива також реформа Держекоінспекції, яку ми хочемо перетворити у природоохоронну службу. Саме вона буде відстежувати дотримання природоохоронного законодавства, зокрема, у сфері геології та надр", - зазначив Семерак.

Нагадаємо, Канада може приєднатися до реформування в сфері українського надрокористування.