ua en ru

Міндоходів пропонує розширити перелік товарів, які не будуть мати гарантування під час переміщення територією України

Міністерство доходів і зборів України пропонує розширити перелік товарів, до яких не застосовуються засоби гарантування під час їх переміщення митною територією України. Про це йдеться в законопроекті України "Про внесення змін до Митного кодексу України", текс якого розміщений на сайті Міндоходів.

Як зазначається в пояснювальній записці до документу, засоби гарантування не будуть застосовуються до товарів, що були поміщені у митний режим переробки на митній території та вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик, та товари, що були поміщені у митний режим тимчасового ввезення та вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України

Також не будуть мати гарантування товари, що ввозяться на митну територію України відповідно до Закону України "Про режим іноземного інвестування", як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємства з іноземними інвестиціями.
Не будуть мати гарантування товари, що призначені для участі у спільних з підрозділами Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань військових навчаннях, товари, що призначені для користування дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні, товари відповідно до угод про виробничу кооперацію між Кабінетом міністрів України й урядами держав - членів СНД.

Також до переліку товарів, які не будуть мати гарантування під час переміщення митною територією України, потраплять товари гуманітарної допомоги за умови наявності її одержувача в державному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Також зазначеним проектом передбачається надати можливість страховим компаніям - резидентам виступати гарантами забезпечення сплати митних платежів перед органами доходів і зборів.

Крім того, встановлюються критерії для набуття повноваження гаранта та усуваються такі дискримінаційні критерії: мати електронну систему накопичення і обміну інформацією з органами доходів і зборів, яка забезпечує захист цієї інформації від несанкціонованого використання, копіювання та/або модифікації, зокрема, систему застосування та передачі електронного гарантійного документа незалежного фінансового посередника чи листа банку в єдину автоматизовану інформаційну систему органів доходів і зборів України. Крім того, вимагається мати уповноважених представників в усіх пунктах пропуску через державний кордон України.