ua en ru

Міндоходів не буде збирати персональні дані клієнтів страхових компаній

Міністерство доходів і зборів України доопрацювало проект наказу "Про затвердження форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика", що не передбачатиме надання страховими компаніями персоналізованої інформації по кожному клієнту.

Міністерство доходів і зборів України доопрацювало проект наказу "Про затвердження форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика", що не передбачатиме надання страховими компаніями персоналізованої інформації по кожному клієнту. Про це повідомила прес-служба Міністерство доходів і зборів України.

Згідно з повідомленням, ініціатива Міндоходів не передбачатиме надання страховими компаніями персоналізованої інформації по кожному клієнту.

"Податкове законодавство досить лояльне до учасників страхового ринку, що створює багато можливостей для несумлінних підприємців використовувати страхові компанії для ухилення від оподаткування. Так, статистика за підсумками 2013 р. свідчить про те, що 99% податків платили менше половини з працюючих на страховому ринку компаній. Тому у Міністерства виникає логічне питання щодо діяльності іншої половини страхувальників", - підкреслив міністерст доходів і зборів Олександр Клименко.

За його словами, за результатами планових перевірок 50 страхових компаній у 2013 р. з'ясувалося, що через схеми ухилення від оподаткування на страховому ринку з реального сектора економіки було виведено майже 3 млрд грн.

Зокрема, найбільш розповсюдженою схемою є проведення операцій "псевдо перестрахування". Сутність такої схеми полягає в тому, що платежі з перестрахування спрямовуються на "податкові ями" - компанії, що ліквідуються, використовуючи фіктивне банкрутство та декларування недостовірних звітних даних.

За минулий рік встановлено більше 1000 підприємств реального сектора економіки, які скористалися послугами такого схемного страхування. Їм донараховано податкових зобов'язань з податку на прибуток 163 млн грн.

Тому Міндоходів пропонує у декларації з податку на прибуток страхувальника вказувати загальні дані про застрахованих фізичних осіб, зокрема, кількість клієнтів, що обслуговуються страховою компанією, нарахована та сплачена сума страхових внесків, виплачені платежі тощо.

Нагадаємо, як писав "Комерсант-Україна", раніше Міндоходів "підготувало наказ "Про затвердження форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика", згідно з яким платники ведуть окремий облік доходів та витрат, пов'язаних із здійсненням страхової діяльності, обкладаються податком за ставкою 3%, та іншої діяльності, не пов'язаної із страховою, що оподатковується за загальною ставкою.

Найбільш несподіваним для страховиків став пункт, що передбачає розкриття повної інформації, в тому числі особисте, про всіх клієнтів.

Ці дані повинні подаватися окремим документом. Учасники ринку стверджують, що ці дані є конфіденційними і не підлягають розголошенню.

"Наша мета - приведення в порядок ринку страхових послуг: дуже часто страховиків використовують у схемах ухилення або оптимізації податків",- пояснили в прес-службі Міністерства доходів і зборів.