ua en ru

Міндоходів призначило українським компаніям дату першого звіту за ТЦУ до 1 травня 2014 р.

Міністерство доходів і зборів (Міндоходів) призначило українським компаніям дату першого звіту щодо трансферного ціноутворення (ТЦУ). Про це повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко в інтерв'ю "Комерсант Україна".

Як повідомив Клименко, перший звіт - за вересень-грудень - українські компанії повинні подати в Міндоходів до 1 травня 2014 р. Це дуже короткі терміни для запровадження законодавства. За словами партнера компанії "Кесарів-консалтинг" (консультує з ТЦУ одну з молочних компаній) Михайла Соколова, в Росії, де впровадили аналогічне законодавство, бізнесу дали два роки на підготовку до нових правил звітності. "У нас ще не склалася практика, а ми вже застосовуємо норми. Необхідно було дати відстрочку хоча б до середини 2014 року або на початку 2015 року, тому що це дуже складний закон",- пояснює Соколов.

Закон встановив контроль над операціями з пов'язаними особами всередині країни у випадках, коли одна зі сторін має збитки або користується податковими пільгами. У зовнішньоекономічній діяльності запропоновано відстежувати угоди з резидентами територій, де ставка податку на прибуток менше, ніж в Україні, на 5% і більше. Партнер Pricewaterhousecoopers В'ячеслав Власов вважає, що ця норма дозволяє Міндоходів контролювати операції українських компаній з непов'язаними особами з розвинених країн з прозорої податкової системи (ставка податку на 5% менше 19% становить 18,05%.). "Це вимога було надто обтяжливим для бізнесу, але в минулий четвер парламент ухвалив у другому читанні законопроект N 2054а, відкоригувавши це питання. Тепер в законі є чітке формулювання: низькоподаткова юрисдикція - це країна, в якій бізнес сплачує податок на прибуток за ставкою, меншою, ніж українська ставка, на 5 процентних пунктів і більше. З урахуванням нашої ставки 19%, до низькоподаткових будуть ставитися країни, в яких податок від 14% і нижче",- пояснив Власов.

Контролювати будуть операції обсягом 50 млн грн на рік з кожним контрагентом. Первинну документацію компанії будуть надавати лише за запитом контролюючого органу, як і документацію, обгрунтувальну відповідність контрактних цін ринковим. За неподання звіту бізнесу загрожує штраф у розмірі 5% від суми контрольованої операції, за неподання додаткової документації - 100 мінімальних зарплат (зараз 114,7 тис. грн).

Аграрії, металургійні і хімічні підприємства до 2018 року зможуть використовувати ціни, які на 5% відрізняються від ринкових. Коригування ТЦУ можливе лише у бік збільшення податкових зобов'язань, а пропорційні коригування між пов'язаними особами - за згодою Міндоходів. "Встановлена довга процедура листування з контролюючими органами, і в силу цього коригування можуть затягуватися",- говорить глава податково-юридичної практики аудиторської компанії EY Володимир Котенко. І хоча звітність за ТЦУ підприємства повинні подати в податкові органи до 1 травня, на думку президента Союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, контрольовані операції повинні бути відображені в річній декларації вже в лютому.