ua en ru

Мінагрополітики просить Міненерговугілля та АМКУ перевірити обґрунтованість цін на нафтопродукти

Мінагрополітики просить Міненерговугілля ат АМКУ перевірити обґрунтованість цін на нафтопродукти

Мінагрополітики звернулось до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Антимонопольного комітету з листом, у якому просить вжити заходів щодо ресурсного насичення ринку нафтопродуктів, а також здійснити перевірку обґрунтованості встановлення цін у роздрібній та оптовій торгівлі нафтопродуктами. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Мінагрополітики.

"На даний час в агропромисловому комплексі спостерігається суттєве відставання у темпах накопичення пального, необхідного для завершенні комплексу весняно-польових робіт та підготовки до проведення збиральних робіт. Основна причина цього - постійне суттєве зростання цін на нафтопродукти. Згідно з моніторингом ринку нафтопродуктів з початку року ціни зросли на дизпаливо на 68%, на низькооктанові бензини - на 60,2%. При цьому, зростання вартості пального відбувається не зважаючи на те, що за останній час курс долара стабілізувався і почав зменшуватися. Крім цього, автозаправочні станції в окремих областях відмовляються реалізовувати сільгосптоваровиробникам пальне на умовах перерахування коштів, а продають нафтопродукти тільки за готівку в обмеженій кількості, що може призвести до утворення штучного дефіциту на ринку пального", - йдеться у листі.
Крім того, відзначається, що у попередні роки частка світлих нафтопродуктів у витратах на виробництво продукції рослинництва становила 12 %, а в поточному році внаслідок підвищення цін, частка пального може зрости до 25%, що негативно вплине на рівень цін на продовольчі товари та погіршить конкурентноздатність сільськогосподарської продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.
"Просимо вжити заходів щодо ресурсного насичення ринку нафтопродуктів, а також здійснити перевірку обгрунтованості встановлення цін у роздрібній та оптовій торгівлі нафтопродуктами", - йдеться у листі.