ua en ru

Мінагрополітики: При 57-мільйонному урожаї зернових експорт досягне 28 млн тонн

У цьому році в Україні очікується рекордний урожай зерна - 57-58 млн тонн. При цьому потенціал експорту становитиме 27-28 млн тонн. У той же час, попит і ціни на українське зерно на іноземних ринках залишаться стабільними. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив директор Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук.

В цьому році при очікуваних 57-58 мільйони тонн врожаю українські трейдери планують експортувати більш 50% зернових. І, на думку Віталія Саблука, попит на українське зерно залишиться стабільним.

"Для продовольчого, фуражного зерна, для пшениці традиційними ринками збуту є Північна Африка, Близький Схід. Зараз ми працюємо над тим, щоб підняти наш питома вага на цих ринках. Якщо говорити про ячмені - крім названих регіонів, це ще й країни Перської затоки. А фуражна група, зокрема кукурудза, дуже активно пробивається в Азіатський регіон, зокрема в Китай, Південну Корею, Японію. У планах - вийти на ринки Бангладеш, Тайваню, Індонезії", - повідомив директор Департаменту.

Крім того, Віктор Саблук зазначив, що, незважаючи на хороші врожаї зернових у світі, ціни на українське зерно будуть стабільні.

"Ми прогнозуємо досить стабільну цінову ситуацію за продовольчої пшениці і ячменю. Фінансова криза минулих років і висока ціна на світовому ринку для ряду небагатих країн приводили до того, що вони закривали свої продовольчі потреби, знижуючи класи зерна. В цьому році ціна більш доступна для них, тому для продовольчої пшениці ми прогнозуємо такий же рівень ціни і надалі", - зазначив фахівець.

Директор департаменту додав, що сприятиме цьому і висока якість нашого зерна.

"Якісні показники і по класності і по клейковині високі, і це буде трохи вище тримати внутрішню ціну порівняно із зерном з Європи або Азії", - зазначив він.