ua en ru

Мінагрополітики пропонує ввести компенсацію ставки по кредиту для агробізнесу

Міністерство аграрної політики і продовольства України ініціює компенсацію високої ставки при кредитуванні аграрного бізнесу. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз агробізнес займає позицію №1 по експорту, це єдиний сектор, який показав серйозне зростання рік до року. Галузь залишається прибутковою. При тому, що банкіри це розуміють, і є готовність далі інвестувати", - повідомив Павленко.

Але за йог словами, у банківському секторі існує загальна проблема, пов'язана з ліквідністю.

"Ми це питання вже обговорювали з НБУ, як з цього виходити... При фінансуванні в гривні проблеми, пов'язані з дуже високою ставкою. Одне з питань, яке ми ініціюємо, - це питання, пов'язане з компенсацією банківської ставки, але це питання буде проговорюватися на бюджетному комітеті Верховної Ради. Подивимось чи, є можливість зробити ті чи інші зміни до 15 лютого", - сказав Павленко.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 р. набули чинності зміни до Податкового кодексу, які передбачають спеціальну систему оподаткування ПДВ підприємств аграрного сектора. У той же час зернотрейдери не будуть мати права на відшкодування ПДВ, таке право залишається виключно у виробників сільськогосподарської продукції.