ua en ru

Мін'юст: Щороку в Україні з'являється близько 2,5 тис. нових друкованих ЗМІ.

Щороку органи юстиції реєструють близько 2,5 тис. нових друкованих засобів масової інформації. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович з посиланням на аналітичні дані про результати діяльності Міністерства юстиції та його територіальних органів з питань державної реєстрації друкованих засобів масової інформації, повідомляє прес-служба відомства.

Так, минулого року в Україні було зареєстровано 2255 друкованих періодичних видань, у 2008 р. - 2396, у 2007 р. - близько 2300.

При цьому, за словами міністра, якщо вивести усереднений тип друкованого видання, що найчастіше реєструється в Україні, це буде ЗМІ інформаційної або рекламної спрямованості, що видається українською або змішаними мовами (українською та російською). Серед видань з регіональною, загальнодержавною або зарубіжною сферою розповсюдження найчастіше реєструються ЗМІ журнального типу. З місцевим сферою розповсюдження найчастіше реєструються видання газетного типу. Найвищий показник щодо реєстрації друкованих ЗМІ приходиться на східні та південні регіони України.

З регіональною, загальнодержавною та/або зарубіжною сферою розповсюдження у 2009 р. було зареєстровано або перереєстровано 1209 друкованих ЗМІ. З них 262 газет та 947 видань журнального типу. Крім того, було зареєстровано 30 інформаційних агентств.

З місцевою сферою розповсюдження торік було зареєстровано або перереєстровано 1046 друкованих ЗМІ. З них: газет - 829, видань журнального типу - 217.

Протягом 2009 р. виключно українською мовою в країні було зареєстровано - 427 видань, виключно російською - 267 видань. Українською і російською (змішаними мовами) було зареєстровано 1034 друкованих періодичних видань.

Більшість видань, зареєстрованих у 2009 році, мали інформаційну направленість. Друге місце займають рекламні друковані ЗМІ, третє - видання для дозвілля та видання загальнополітичної спрямованості. Популярними були також наукові видання, довідкові та з питань економіки і бізнесу. Найменше у 2009 р. в Україні реєструвалося видань еротичного спрямування.