ua en ru

Міллер: Підписання угоди щодо газу з Україною можливо в 2012 р. (додаток)

Підписання додаткової угоди можливо, швидше за все, в 2012 р., заявив сьогодні глава "Газпрому" Олексій Міллер.
"Я вже говорив, що до кінця року "новорічних подарунків" не буде. Є розуміння, що ми не будемо укладати новий контракт. У будь-якому випадку мова йде про діючі старі контракти від 2009 р. Старе чудове", - сказав він, не виключивши підписання додаткової угоди в новому році.
Міллер також зазначив, що переговори з українською стороною йшли протягом останніх місяців практично кожен день. "Залишилися ще принципово відкриті питання, про які знає українська сторона. Будемо сподіватися на досягнення взаємовигідного рішення", - сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи допускає "Газпром" участь Європи в обговорюваному зараз газотранспортному консорціумі з управління українською ГТС, Міллер сказав: "Коли підпишемо договір, тоді побачимо".
Нагадаємо, що Україна і Росія підписали меморандум про створення консорціуму з реконструкції ГТС України в 2002 р. У 2003 р. до них приєдналася Німеччина. Однак після приходу до влади на Україні Президента Віктора Ющенка це питання не обговорювалося. Нинішній Президент України Віктор Янукович заявляв, що має намір повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму за участю Росії і країн Європи. При цьому у випадку створення консорціуму передбачається, що українська газотранспортна система залишиться у держвласності. За оцінками Януковича, для модернізації газотранспортної системи України необхідно 5-7 млрд дол.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Росія не раз підкреслювала, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом", що, на думку експертів, призведе до встановлення контролю над українською компанією і ГТС.
Газпром і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
У бюджет на 2012 р. Кабінет міністрів України заклав ціну газу в 416 дол. за 1 тис. куб. м. В уряді не виключають, що вартість російського газу для України вже в січні 2012 р. може підвищитися до 485 дол. за тис. куб. м. Україна сподівалася, що до кінця 2011 р. їй вдасться переглянути умови контрактів 2009 р.