ua en ru

Міллер і Бойко проведуть сьогодні черговий раунд газових переговорів

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко проведуть сьогодні черговий раунд переговорів щодо можливого коригування газових контрактів РФ і Україною.

Раніше повідомлялося, що Україна просила розглянути пропозицію про щорічну знижку на поставки російського газу в розмірі 9 млрд дол. у разі досягнення домовленостей щодо газового консорціуму з РФ. Україна оцінила вартість своєї газотранспортної системи (ГТС) в 20 млрд дол. За оцінками "Газпрому", для модернізації української ГТС необхідно 2-8 млрд євро.

Крім того, представники українського уряду виступили із заявами, що країна буде економити газ, якщо ціна на нього не знизиться. У зв'язку з цим було оголошено, що в 2012 р. Україна має намір знизити обсяги закуповуваного газу до 27 млрд куб. м на рік з контрактних 52 млрд куб. м. У "Газпромі" ж заявляють, що Україна повинна буде заплатити за невибрані обсяги газу. За словами голови "Газпрому" Олексія Міллера, контракт на поставку газу в Україну передбачає річна контрактна кількість 52 млрд куб. м газу і можливість застосування умов "бери або плати", які за умовами діючого контракту з України складають 80%.

При цьому 13 січня 2012 р. міністр енергетики та вугільної промисловості України заявив, що Україна не має наміру продавати Росії свою ГТС в обмін на зниження ціни на газ, незважаючи на тривалі майже два роки переговори про нову газову угоду. У свою чергу, Міллер на це заявив: "Якщо, як можна почути на Україну, ГТС - це історичний скарб, то, мабуть, її місце в музеї".

В даний час в український бюджет закладена вартість газу в межах 416 дол. за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки за "харківською угодою".