ua en ru

Михайло Маргелов сподівається, що вирок громадянам України, винесений в Лівії, буде переглянутий

Спецпредставник Президента РФ по Африці, голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Михайло Маргелов сподівається, що влада Лівії перегляне вирок, винесений громадянам Росії, України і Білорусі, визнаним винними в пособництві військам Муаммара Каддафі.

Маргелов підкреслив, що з часу узяття під варту цих громадян російські дипломати і Міністерство закордонних справ (МЗС) РФ знаходилися в постійному контакті з владою Лівії, яка запевняла, що до суду справа навряд чи дійде, а якщо і дійде, то вирок буде м'яким. Але вирок, навіть з поправкою на особливості регіону, виявився несподіваним і жорстоким, сказав спецпредставник Президента РФ.

"Можна зрозуміти, що в постреволюційний період в Лівії у розпалі "бенкет переможців". Але цей стан, по-перше, затягнувся, а, по-друге, не найсприятливіше для раціонального вибудовування зовнішньої політики. Починати нові відносини з Росією, Україною і Білоруссю з довічного ув'язнення росіянина і десятирічних термінів для решти обвинувачених, м'яко кажучи, не практично і не дуже перспективно, якщо врахувати відому примхливість міжнародних відносин в наш непростий час. Хотілося б сподіватися, що в Лівії ще раз повернуться до всіх обставин цієї справи, і непропорційне і тенденційне судове рішення буде переглянуто", - резюмував він.

Напередодні військовий суд Тріполі визнав 24 громадян України, Білорусі і Росії винними в участі в ремонті військової техніки, яка використовувалася проти лівійського народу. Один громадянин РФ засуджений до довічного ув'язнення. Решта затриманих: 19 українських громадян, одного громадянина РФ і трьох громадян Білорусі засуджено до позбавлення волі строком на 10 років.