ua en ru

МЗС обурене затягуванням розгляду справи Карпюка і Клиха в суді РФ

МЗС обурене затягуванням розгляду справи Карпюка і Клиха в суді РФ Фото: Міністерство закордонних справ України

Дата проведення наступного засідання Верховного суду Чечні залишилася невизначеною

Міністерство закордонних справ України висловлює обурення у зв'язку зі свідомим затягуванням Верховним судом Чеченської Республіки Російської Федерації розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Про це повідомили у прес-службі МЗС.

"Цього разу судове засідання у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха несподівано перенесено через "термінову" хворобу головуючого в суді присяжних судді, а дата проведення наступного засідання залишилася невизначеною", - йдеться в коментарі дипломатичного відомства.

Зокрема, МЗС висловив протест щодо відмови в доступі до зали суду свідкам з України, представникам преси, волонтерам і рідним обвинувачених, які прибули у супроводі дипломатів Генерального консульства України в Ростові-на-Дону для участі в судовому засіданні.

"Зазначені дії російської сторони, а також систематичні відмови в доступі українських консулів до Миколи Карпюка і Станіслава Клиха розцінюємо як правовий безлад, у результаті якого грубо порушується право незаконно утримуваних громадян України на свободу, безпеку, а також справедливий судовий розгляд", - сказано в повідомленні.

Крім того, МЗС зажадало від російської сторони усунути наявні перешкоди у відвідуванні консульськими посадовими особами України Карпюка і Клиха, припинивши судову розправу над громадянами України.

Як повідомлялося, у листопаді українські дипломати РФ висловили протест проти продовження арешту Карпюку і Клиху.

Раніше МЗС вручив ноту протесту російському консулові через порушення прав Карпюка і Клиха.

Нагадаємо, українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха було заарештовано головним слідчим управлінням Слідчого комітету РФ по Північно-Кавказькому федеральному округу у 2014. Їх звинувачують в участі у бойових діях на території Чечні в 1994-1995 роках.