ua en ru

МЗС України висловив стурбованість у зв'язку із зростанням кількості ксенофобських проявів у РФ

Україна стурбована зростанням кількості расистських, фашистських та ксенофобських проявів у Російській Федерації.

Україна стурбована зростанням кількості расистських, фашистських та ксенофобських проявів у Російській Федерації. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України, поширеному його прес-службою.

"Замість витрачання зусиль і коштів своїх громадян на втручання у внутрішні справи України і пропаганду, яка є звичайним самообманом, намаганнями нівелювати демократичні здобутки українського народу і виправдати грубу окупацію Автономної Республіки Крим, радимо офіційній Москві привернути увагу до зростання проявів фашизму, ксенофобії, правопорушень за етнічною ознакою у Російської Федерації", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, зазначають в українському відомстві, 4 жовтня 2013 р. у День народної єдності в Москві і 100 містах Росії традиційні "Російські марші" супроводжувалися використанням свастики, символіки дивізій СС.

"Від рук расистів і неонацистів у Росії, за даними інформаційно-аналітичного центру "СОВА", в 2013 р. загинув 21 чоловік і було поранено 178 осіб, 9 осіб отримали серйозні погрози вбивством", - йдеться в заяві.

На початку 2014 р. від ксенофобського насильства постраждало 14 чоловік в 6 регіонах країни, 6 з яких загинули, з них один чоловік з Узбекистану загинув у Москві. На пам'ятники радянським воїнам і в публічних місцях все частіше з'являється фашистська свастика і відбуваються акти вандалізму, зазначають у МЗС України.

"За даними інформаційно-аналітичного центру "СОВА", в 2013 р. зафіксовано 136 нападів за етнічною ознакою, що в порівнянні з 2011 і 2012 рр.. зросла на 25 випадків", - йдеться в повідомленні.

Також в МЗС України зазначили зростання кількості проявів антисемітизму в РФ.