ua en ru

МЗС України вимагає від РФ відшкодування збитків від нападу на консульство

МЗС України вимагає від РФ відшкодування збитків від нападу на консульство Фото: напад на консульство України в Ростові

Україна назвала напади на дипломатичні установи свідомою провокацією

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Російської Федерації відшкодування збитків від нападу на Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону і посольство України в Москві. Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Вимагаємо від російської влади негайного і всебічного розслідування, суворого покарання винних, а також компенсації заподіяного матеріального збитку", - йдеться в повідомленні.

МЗС України розцінив такі дії як свідому провокацію проти України, її дипломатичних представників і грубе порушення Росією положень Віденської Конвенції 1963 р. про консульські зносини.

"Забезпечення безпеки дипломатичних і консульських установ України в Російській Федерації та їх персоналу є прямим обов'язком російської влади", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в Ростові-на-Дону Генеральне консульство України в ніч на 13 червня закидали яйцями і цеглою, в будівлі побили скло.

Ввечері 12 червня відбувся також інцидент біля посольства України в Москві. До посольства підійшли близько 100 молодих людей, відразу після цього до посольства під'їхало близько 10 автобусів з ОМОНом. Після переговорів лідерів молоді з поліцейськими, близько 20 чоловік почали кидати яйця у бік посольства.