ua en ru

МЗС України має у своєму розпорядженні дані про 9 українських політв'язнів в Росії

МЗС України має у своєму розпорядженні дані про 9 українських політв'язнів в Росії
Міністерству закордонних справ України відомо про дев'ять громадян України, які перебувають у політичному ув'язненні на території Росії.

Міністерству закордонних справ України відомо про дев'ять громадян України, які перебувають у політичному ув'язненні на території Росії. Про це в ході брифінгу в Києві заявив речник МЗС України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"На даний момент ми точно можемо говорити про дев'ятьох громадян України, перебування яких в ув'язненні в Росії ми знаємо точно", - заявив Перебийніс.

За його словами, це Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Олексій Чорний - затримані майже одночасно в Криму; Юрій Яценко, якому ставиться порушення міграційних правил, зараз утримується в СІЗО Бєлгорода; Микола Карпюк, заарештований в березні 2014 р. в рамках справи про бойових діях у Чечні 1994-2001 рр, його місце знаходження невідоме; Станіслав Клих затриманий в серпні 2014 р., інформації про місцезнаходження російська сторона не надала, а також Сергій Литвинов, знаходиться в інституті ім. Сербського на психіатричному обстеженні.

"В принципі, у всіх цих випадках ми можемо говорити про політичних в'язнів, тому що ніяких підстав для їх затримання ми не бачимо", - додав Перебийніс.

Нагадаємо, Московський міський суд 24 жовтня 2014 р. відхилив апеляцію адвокатів українського режисера Олега Сенцова і ставив без змін рішення Лефортовського районного суду Москви про арешт режисера до 11 січня 2015 р.