ua en ru

МЗС назвав незаконним входження російського гуманітарного конвою в Україну

Міністерство закордонних справ України назвало незаконним входження російського гуманітарного конвою на територію України.

Міністерство закордонних справ України назвало незаконним входження російського гуманітарного конвою на територію України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"22 серпня Російська Федерація, проігнорувавши встановлені міжнародні правила, процедури та досягнуті домовленості, без згоди та супроводу Міжнародного Комітету Червоного Хреста почала незаконне ввезення гуманітарного вантажу на територію України", - йдеться в повідомленні.

"Незважаючи на те, що попередньо служби прикордонного та митного контролю України розпочали оформлення російського конвою, сьогодні вранці українські службовці були заблоковані російськими силами і відсторонені від проведення перевірки інших автомобілів колони, незважаючи на попередні домовленості і те, що вони були заздалегідь запрошені на територію РФ російською стороною. Ми турбуємося про безпеку наших службовців", - зазначили в МЗС.

У відомстві наголосили, що всю відповідальність за безпеку вантажу несе російська сторона.

"Вважаємо цей акт черговим кричущим порушенням Російською Федерацією ключових принципів міжнародного права, зокрема, непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи іншої держави і сумлінного виконання міжнародних зобов'язань", - йдеться в повідомленні.

МЗС України також закликав усіх міжнародних партнерів "приєднатися до рішучого засудження незаконних і агресивних дій Російської Федерації".

Нагадаємо, 22 серпня вранці російський гуманітарний вантаж за рішенням влади РФ почав заїжджати на територію України. При цьому вантаж не супроводжують представники Міжнародного комітету Червоного хреста.