ua en ru

МЗС України направив Росії ноту протесту через черговий "гумконвой"

МЗС України направив Росії ноту протесту через черговий "гумконвой" Ілюстративне фото з відкритих джерел)

Російський вантаж було вкотре переміщено в Україну з порушенням норм і принципів міжнародного права

Міністерство закордонних справ (МЗС) України надіслало Російській Федерації (РФ) ноту протесту через чергове незаконне переміщення на територію України "гуманітарного конвою" для жителів тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook відомства.

Зазначається, що не було здійснене передбачене законодавством України обов’язкове оформлення вантажу представниками прикордонних та митних органів України.

"Російський вантаж було вкотре переміщено на територію нашої держави з порушенням норм і принципів міжнародного права, чинних двосторонніх угод, законодавства України та раніше погоджених модальностей доставки гуманітарних вантажів, які серед іншого передбачають супровід легальних гуманітарних вантажів представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста", - йдеться у повідомленні.

Окрім ноти протесту із вимогою до РФ припинити вчинення міжнародно-протиправних діянь проти суверенітету, МЗС вимагає від російської сторони в подальшому, під час організації "гуманітарних конвоїв", запланованих на 14 листопада, 21 листопада, 28 листопада, 05 грудня та 12 грудня 2019 року, неухильно дотримуватися міжнародного права, законодавства України і своїх міжнародних зобов’язань.

Нагадаємо, 31 жовтня РФ відправила черговий "гуманітарний конвой" на окуповану територію Донецької і Луганської областей. Повідомлялося, що 89-я так звана "гуманітарна колона" виконала доставку на Донбас понад 550 тонн дитячих продуктових наборів, у складі яких молочні суміші та дитячі консерви.

Як повідомляло РБК-Україна, на початку жовтня Україна відправила 30 тонн гуманітарної допомоги жителям Донбасу. Зокрема, були передані товари народного споживання.