ua en ru

МЗС України констатує порушення Росією у Криму низки двосторонніх угод

Міністерство закордонних справ України констатує порушення Росією в Криму низки двосторонніх угод.

Міністерство закордонних справ України констатує порушення Росією в Криму низки двосторонніх угод. Про це заявив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, за словами Перебийніса, РФ не надає інформацію про виходах і заходи кораблів, у тому числі Північного та Балтійського флотів Військово-морських сил РФ. Він також додав, що порушені статті угоди між Україною та РФ про параметри поділу Чорноморського флоту від 8 травня 1998 р., зокрема щодо перевищення кількості бойових броньованих машин у складі ЧФ РФ понад 132 одиниць і перевищення чисельності особового складу в частинах морської піхоти та морської авіації більш 1987 осіб.

Також порушено угоду по використанню силами і засобами ЧФ РФ повітряного простору України та повітряного простору над акваторією Чорного моря, де відповідальність за безпеку польотів та організацію обслуговування повітряного руху покладена на Україну.

Порушення порядку переміщення літаків 3 березня о 3 годині ранку з військового аеродрому "Гвардійське" вилетіли 3 військово-транспортні літаки Іл-56 у напрямку Таганрога. З боку ЧФ РФ посилюється охорона блокпостів на перешейках Чонгар і Турецький вал, значно збільшено чисельність персоналу, виставлена бронетехніка", - розповів Перебийніс.

За його словами, на українсько-російській ділянці кордону з боку РФ продовжується накопичення персоналу збройних сил РФ. Так, на території РФ перед переправою Кубань-Крим виявлено до 15 танків, 10 БТР, готуються 3 понтона для їх переміщення.

За оперативною інформацією від Держприкордонслужби, протягом доби відбуваються системні нападу великими групами до 100 осіб спеціально екіпірованих військовослужбовців Росії, оснащених сучасним озброєнням, в тому числі гранатами і снайперськими гвинтівками, з метою захоплення органів управління всіх рівнів від регіонального управління до підрозділів охорони кордону.

"Представники спецпідрозділів, які захоплюють органи управління та підрозділи, в ультимативній формі дають прикордонникам України час на роздуми від 3 до 12 годин, максимальний строк - до 18 годин 3 березня", - зазначає Перебийніс.

Він додав, що оперативні співробітники ФСБ Росії у цивільному одязі, які прибувають до або після захоплення органів управління, що здійснюються жорсткі фільтраційні заходи, активно ведуть спроби вербування персоналу в ультимативній формі вимагають персональні дані.

"Всім висувають пропозиції щодо співпраці з нелегітимним урядом Криму", - повідомив Перебийніс.