ua en ru

МЗС: Україна продовжить голошувати персонами нон-грата осіб, причетних до підривної діяльності

МЗС: Україна продовжить голошувати персонами нон-грата осіб, причетних до підривної діяльності Фото: посольство України в РФ (facebook.com victory.burtseva)

В МЗС назвали очікуваним кроком Кремля висилку 13 українських дипломатів

Україна надалі продовжуватиме протидіяти підривній діяльності Російської Федерації (РФ) та оголошуватиме персонами нон-грата осіб, причетних до неправомірних дій. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ (МЗС) України у зв’язку із оголошенням МЗС РФ про висилку 13 українських дипломатів.

"Це очікуваний крок з боку Кремля, який вже тривалий час відверто демонструє світу порушення норм міжнародного права, вважає можливим вести агресивні неоголошені війни, втручатися у внутрішні справи суверенних країн, порушувати права і свободи громадян, в тому числі їх невід’ємне право на життя", - йдеться у заяві МЗС України.

Зазначається, що такі заходи Росія здійснила у відповідь на висилку Україною 13 дипломатів РФ. Однак, як зазначає МЗС, російські дипломати "здійснювали у нашій державі діяльність, несумісну з дипломатичним статусом".

"Це був жест солідарності з партнерами, відповідь на обґрунтовані підозри щодо відповідальності Росії за вчинення грубого порушення міжнародного права і режиму нерозповсюдження - застосування зброї масового ураження проти цивільного населення у мирний час. Слід особливо підкреслити, що це перший зухвалий випадок застосування хімічної зброї в Європі з часів Другої світової війни", - вказано у заяві зовнішньополітичного відомства.

В МЗС зазначають, що трагедія Солсбері (Велика Британія) є продовженням агресивної політики Москви, спрямованої на порушення суверенітету іноземних держав та підриву міжнародного правопорядку.

"Україна вживає і буде й надалі вживати усіх заходів з метою протидії та запобігання системному та постійному втручанню, підривним діям РФ у справи України, у т.ч. шляхом оголошення персонами нон-грата осіб, підозрюваних у причетності до таких неправомірних дій", - резюмували у відомстві.

Нагадаємо, в п'ятницю, 30 березня, у Міністерстві закордонних справ Російської Федерації заявили про дзеркальні заходи щодо країн, які вислали російських дипломатів через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Великобританії.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що через отруєння Скрипаля у Великій Британії ряд країн, зокрема учасниці Євросоюзу, а також Сполучені Штати Америки і Канада прийняли рішення вислати російських дипломатів. На даний момент рішення про видворення російських дипломатів прийняли 28 країн, загалом вирішено вислати 147 росіян.