ua en ru

МЗС Росії наголошує на порушенні США зобов'язань у сфері нерозповсюдження зброї масового ураження

Міністерство закордонних справ (МЗС) РФ наголошує на порушенні США своїх зобов'язань у сфері нерозповсюдження зброї масового ураження і контролю над озброєннями. Про це йдеться в повідомленні Департаменту інформації і друку МЗС РФ, повідомляє РБК.
Так, наголошується в повідомленні, в період дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь СНВ-1 так і не було зняту низку російських переживань щодо дотримання цього договору США. "Зокрема, за низкою льотних випробувань балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) "Трайдент-II", що здійснювалися з Східного ракетного полігону США, завчасні повідомлення і телеметрична інформація російській стороні не передавалися. За заявою Вашингтона, це було обумовлено приналежністю даних ракет Великобританії, що не має договірних зобов'язань перед Росією в області СНВ. Така неконтрольована діяльність американської сторони по БРПЛ фактично позбавляла нас можливості контролю одного з основним параметрів за Договором про СНВ-1", - підкреслюється в повідомленні відомства.
Як відзначає МЗС РФ, Російська сторона неодноразово висловлювала заклопотаності у зв'язку з несанкціонованим переобладнанням п'яти шахтних пускових установок (ШПУ) міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) на полігоні Ванденберг в пускові установки ракет-перехоплювачів, що суперечть положенням Договору. Залишилося відкритим також питання щодо процедур переобладнання американських важких бомбардувальників (ТБ) B-1 в бомбардувальники, оснащені під неядерні озброєння, а також їх базування. США так і не представили переконливих доказів того, що використаний ними набір процедур забезпечує неможливість зворотного переобладнання неядерних ТБ в ядерний варіант.
Були залишені без уваги російські заклопотаності у зв'язку з діяльністю по експлуатації і обслуговуванню американських підводних човнів, оснащених пускових установок (ПУ) БРПЛ, на незаявленому в Договорі об'єкті, розташованому на мисі Канаверал, наголошується в повідомленні. Росія неодноразово вказувала американській стороні і на використання непередбачених процедур ДСНВ-1 в ході ліквідації МБР типу "MX", а також переобладнання ПУ БРПЛ "Трайдент-I".
Крім того, МЗС РФ має претензії за договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). "США для відробітку елементів системи ПРО використовують ціле сімейство ракет-мішеней, що імітують широкий спектр балістичних ракет середньої дальності: Нera (дальність стрільби - до 1200 км), LRALT (до 2000 км), MRT (до 1100 км). Здійснення запусків вказаних виробів трактується відповідно до Договору про РСМД як випробування балістичних ракет наземного базування середньої дальності "нового типу", що є прямим порушенням його основоположного положення - статті VI, що забороняє "виробляти ракети середньої і меншої дальності і проводити їх льотні випробування", - йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося раніше, в липні 2010 р. Держдепартамент США заявив, що Росія порушує зобов'язання міжнародних договорів. Таке твердження міститься в опублікованій в липні доповіді Державного департаменту. У доповіді, зокрема, вказується на порушення Росією зобов'язань по конвенціях, що забороняють хімічну і біологічну зброю, і підкреслюється, що ці звинувачення можуть зробити "дуже негативний" вплив на ратифікацію нового Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-2), підписаного в Празі.
У документі йдеться, що Росія не виконує Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і про його знищення (КХО), оскільки вона не заявила всі свої арсенали. Крім того, в доповіді передбачається, що Росія, можливо, не виконує Конвенцію про заборону розробки, виробництва і накопичення запасів бактеріологічної (біологічного) і токсичної зброї і про їх знищення. В той же час дипломатичне відомство США стверджує, що Росія врегулювала більшість питань, пов'язаних з порушеннями СНВ-1.
Нагадаємо, Президенти Росії і США підписали новий договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь СНВ-2 8 квітня 2010 р. в Празі. Договір обмежує число розгорнених ядерних боєзарядів для кожної із сторін 1550 одиницями. Число стратегічних носіїв не повинне перевищувати 800. Кількість розгорнених міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), розгорнених балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) і розгорнених важких бомбардувальників не повинно перевищувати 700. Договір СНВ-2 для набуття чинності має бути ратифікований парламентами Росії і США.