ua en ru

МЗС РФ розкритикував доповідь ООН з прав людини в Україні

МЗС РФ вважає, що друга доповідь щодо ситуації в Україні, опублікована управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, має мало спільного з реальним станом речей.

МЗС РФ вважає, що друга доповідь щодо ситуації в Україні, опублікована управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, має мало спільного з реальним станом речей. Про це йдеться в заяві МЗС РФ, поширеній сьогодні його прес-службою.

Російське зовнішньополітичне відомство оцінює документ, як "опус", а коментарі укладачів доповіді вважає такими, що виходять за рамки дозволеного статутом ООН, який прямо наказує співробітникам Організації суворо дотримуватися принципу нейтральності та неупередженості.

"Повна відсутність об'єктивності, кричущі невідповідності і "подвійні стандарти" не залишають сумніву в тому, що його автори виконували політичне замовлення за "очищення" самопроголошеної влади в Києві", - повідомляє МЗС.

Обурення МЗС РФ, зокрема, викликало висвітлення подій в Одесі, де, за даними ООН, кривава бійня сталася через дії "якихось проросійських активістів".

"Про те, що озвірілі екстремісти і неонацисти спалювали живцем мирних громадян України, добивали поранених і розстрілювали людей у вікнах Будинку профспілок, не сказано ні слова. Немає інформації ні про злочинну бездіяльність правоохоронців, ні про наступне затримання прихильників федералізації. Весь сюжет подається фактично в інтерпретації офіційного Києва", - йдеться в повідомленні.

МЗС РФ підкреслює, що укладачі документа "вважали за краще обійти увагою грубі порушення прав людини з боку самопроголошеної київської влади, включаючи викрадення, насилля, тортури, безсудне утримання під вартою з політичних мотивів, довільне і непропорційне застосування сили, у т.ч. військової і т.д".

МЗС також висловлює жаль щодо того, що оприлюднена доповідь "фактично виправдовує злочинну каральну операцію на Південному Сході України, замовчує про жертви серед мирного населення", покладаючи усю вину на проросійські сили.