ua en ru

МЗС РФ домагатиметься повернення Віктора Бута в Росію

Росія буде домагатися повернення росіянина Віктора Бута, якого напередодні в США присяжні визнали винним за всіма пунктами. Таку заяву зробив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич.
"У зв'язку з винесеним присяжними на процесі Бута в Нью-Йорку обвинувальним вердиктом ще раз звертаємо увагу, що громадянин Росії був незаконно екстрадований з Таїланду під безпрецедентним політичним тиском американської влади", - вказав Лукашевич.
МЗС вважає абсолютно неприпустимим, що під час "операції" з участю співробітників спецслужб США, а потім у ході слідства до Бута застосовувалися протиправні методи фізичного та психологічного впливу, які "входять у протиріччя з відповідними міжнародно-правовими нормами та міжнародними зобов'язаннями США".
"Викликає обурення, що навколо справи Бута з прямої подачі структур виконавчої влади США цілеспрямовано нагнітався негативний фон, який зашкодив об'єктивному розгляду фактів. Не можна вважати нормальними і невиправдано жорсткі умови утримання російського громадянина, явно покликані змусити його піти на угоду з правосуддям", - зазначив Лукашевич.
На його думку, все це ставить під сумнів самі основи, на яких будувалося звинувачення, і, відповідно, справедливість прийнятого судового рішення.
"МЗС Росії буде і далі вживати всіх заходів для забезпечення законних прав та інтересів Бута як громадянина Росії. Наша мета - домогтися його повернення на Батьківщину", - підкреслив Лукашевич.