ua en ru

МЗС перевіряє інформацію про можливу участь громадян України у збройних зіткненнях в Лівії, - Волошин

Міністерство закордонних справ (МЗС) України перевіряє інформацію про участь українських найманців у подіях в Лівії. Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС республіки Олег Волошин.
"Все, що стосується громадянина Україна - і в цьому випадку громадян України, - не може нас не хвилювати", - пояснив він.
Волошин підкреслив, що в разі підтвердження інформації про участь українських найманців у збройних зіткненнях в Лівії, які нібито воюють на боці лідера країни Муаммара Каддафі, ці люди "будуть відповідним чином передані у відповідні органи і будуть покарані". Він уточнив, що це офіційно заборонено українським законодавством і карається ув'язненням на строк від 5 до 10 років. У той же час дипломат відзначив, що "качка" про українських найманців з'явилася в ЗМІ в лютому 2011 р., але досі ніхто не підтвердив цю інформацію.
В лівійській столиці Тріполі на сьогоднішній день перебувають 13 громадян України, які виявили бажання покинути це місто, але поки не мають можливості цього зробити, додав Волошин. За його словами, ці громадяни перебувають в "дещо безпечних місцях". Судно, яке має їх перевезти, не може зайти в порт, де могло б здійснити посадку українців на борт.