ua en ru

МЗС закликало ООН вимагати від РФ припинення агресії проти України

МЗС закликало ООН вимагати від РФ припинення агресії проти України Фото: глава МЗС України Павло Клімкін

У МЗС підкреслюють, що Росія порушує основи міжнародної безпеки

Міністерство закордонних справ (МЗС) України закликало ООН вимагати від Росії припинення агресії проти України. Про це йдеться в заяві МЗС з нагоди 41-ї річниці резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Визначення агресії" (3314(XXIX)).

"Змушені вкотре наголосити, що дії Російської Федерації щодо України як однієї з держав-засновниць ООН, зокрема окупація та спроба незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також триваюча пряма і непряма військова інтервенція на сході України, підпадають під визначення агресії відповідно до пунктів а), b), c), d), e) і g) статті 3 додатка до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 (XXIX).

Агресія РФ проти України, у тому числі надання підтримки терористичним угрупованням у Донецькій та Луганській областях, є грубим порушенням основ міжнародного миру та безпеки, яке тягне за собою міжнародно-правову відповідальність держави-агресора", - йдеться в заяві.

Зазначається, що за неповних два роки внаслідок збройної агресії РФ проти України кількість жертв цивільного населення України за оцінкою ООН сягнуло більше дев'яти тисяч, щонайменше 20 тисяч осіб отримали поранення, кількість вимушених переселенців з зони конфлікту обраховується мільйонами.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час засідання Ради безпеки ООН заявив, що Росія нічого не зробила для дотримання мінських угод по Донбасу.