ua en ru

МЗС засудило затримання російською окупаційною владою кримських татар

МЗС засудило затримання російською окупаційною владою кримських татар Фото: МЗС України

Міністерство закликало міжнародних партнерів України до посилення тиску на Російську Федерацію

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з проведенням 12 жовтня 2016 окупаційною владою Криму серії обшуків в будинках кримських татар, неправомірним затриманням і подальшим арештом громадян України.

Йдеться про активістів кримськотатарського співтовариства Теймура Абдуллаєва, Узеіра Абдуллаєва, Айдер Салединова, Еміля Джемадинова і Рустема Ісмаїлова. Офіційною підставою для їх затримання стали, як стверджують в українському МЗС, безпідставні звинувачення в терористичній діяльності.

"Такі дії Російської Федерації є продовженням її репресивної політики, спрямованої на залякування населення півострова з метою придушення будь-яких виявів інакомислення і громадського опору незаконної окупації", - йдеться в заяві міністерства.

У зв'язку з цим, МЗС зажадали негайного звільнення п'яти заарештованих 13 жовтня кримських татар, а також інших громадян України, які незаконно утримуються зараз в неволі російською окупаційною владою.

"Переконані, що спроби держави-окупанта приховати власне свавілля і зневагу до прав людини за ширмою "боротьби з тероризмом або екстремізмом" вже давно нікого не вводять в оману. Діючи такими методами, Росія сама власноруч насаджує терор на захопленій в результаті збройної агресії українській території, сіє там страх і безправ'я, грубо порушує базові норми міжнародного права, демократичні права і свободи", - наголосили в МЗС.

Також міністерство закликало міжнародних партнерів України до "посилення тиску на Російську Федерацію з вимогою припинити переслідування і репресії на етнічному та релігійному грунті в тимчасово окупованому Криму".

Нагадаємо, в окупованому Сімферополі заарештували п'ятьох кримських татар.