ua en ru

У МЗС назвали політичною грою заяви "Газпрому" про оскарження арбітражу

У МЗС назвали політичною грою заяви "Газпрому" про оскарження арбітражу Фото: Олена Зеркаль (yes-ukraine.org)

Після виборів у РФ політика "Газпрому" в цьому питанні зміниться

"Газпром" змінить свій нинішній курс у справі газових боргів після виборів президента Росії, запланованих на 18 березня. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "5 каналу".

"Чи справді "Газпром" хоче цього арбітражу? Чи це політична гра? На мій погляд, це політична гра, бо обидва контракти, що підписані між "Нафтогазом" і "Газпромом", передбачають до арбітражу проведення переговорної процедури. В одному випадку - 45 днів на проведення переговорної процедури, в іншому - 30 днів. Крім того, якщо ми пригадаємо, коли почалися арбітражні розгляди "Газпром"-"Нафтогаз" і "Нафтогаз"-"Газпром", то це було влітку 2014 року. Скільки років пройшло?" - зазначила вона.

У МЗС наголосили, що російська сторона має виконувати умови контрактів, попри те, що вони в арбітражі.

"Крім того, для чого це робилося, ми прекрасно розуміємо. Вони не могли це пропустити повз себе як рішення, яке їх не влаштовувало. Якщо дивитися на те, що вони зараз збираються виходити з Європейської конвенції з прав людини, основоположних, то чому взагалі не зневажати рішення Стокгольмського арбітражу?" - сказала Зеркаль.

На її думку, після виборів у РФ політика "Газпрому" в цьому питанні зміниться.

"Я не думаю, що все це буде в цьому самому руслі продовжено після виборів. По-перше, їм треба вирішувати питання транзиту і дійсно забезпечувати свою надійність як постачальника в Європу… Це економіка з Німеччиною, але політика для України, бо це стосується в тому числі наших двосторонніх відносин і питання, що вони (Німеччина - ред.) не хочуть бачити в цьому загрози, - це питання знову-таки закрити очі на дуже очевидні факти. І не зневажати питання того, що вони просто можуть перекрити вентиль у будь-яку мить, воно не тільки нас стосується", - резюмувала Зеркаль.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Держдепартаменті США вважають, що намір російського "Газпрому" виставити Україну і НАК "Нафтогаз України" ненадійними партнерами провалився.