ua en ru

МЗС Латвії прогнозує ізоляцію від ЄС за відмову приймати біженців

МЗС Латвії прогнозує ізоляцію від ЄС за відмову приймати біженців Фото: біженці з Близького Сходу

Латвію можуть очікувати серйозні політичні, фінансові та юридичні наслідки за відмову в прийомі біженців

Латвію можуть очікувати серйозні політичні, фінансові та юридичні наслідки, у тому числі позбавлення підтримки країн Євросоюзу за відмову приймати біженців. Про це йдеться в доповіді Міністерства закордонних справ Латвії, передає сайт vesti.lv.

Повідомляється, що з трьох коаліційних партій в Латвії лише "Єдність" підтримує прийом біженців.

Згідно з доповіддю МЗС, Латвія може позбутися підтримки ЄС і НАТО при вирішенні важливих питань. Не виключено, що категорична позиція Латвії з питання про біженців призведе до того, що інші країни не підтримають важливі для неї рішення, в тому числі про посилення присутності НАТО. Країну можуть очікувати негативні наслідки в реалізації спільних проектів з Італією, Францією, Німеччиною, Австрією, Угорщиною і Швецією.

Крім того, підкреслюється, що позиція Латвії суперечить колишнім заявам про особливий статус негромадян у країні. У країні більше громадян третіх країн, ніж в інших європейських країнах, так як в цю категорію населення включаються і негромадяни.

"Така популістська аргументація йде врозріз з національним законодавством Латвії і може викликати сумніви у послідовності державої політики, а також ускладнює зусилля держави по роз'ясненню статусу негромадян", - йдеться в повідомленні МЗС, яке стверджує, що негромадяни Латвії не можуть бути прирівняні до шукають притулку з третіх країн.

МЗС прогнозує, що ж до політичних і фінансових наслідків відмову прийняти біженців спричинить і правові наслідки - на Латвію можуть накласти штраф.

Зазначимо, Латвія раніше погодилася розмістити протягом двох років 250 біженців. З питання про додатковий прийом ще 526 осіб партії правлячої коаліції поки домовитися не змогли.

Нагадаємо, країни шенгенської зони посилили перевірки на кордонах.