ua en ru

Штайнмаєр заявив про значний прогрес на переговорах "нормандської четвірки"

Штайнмаєр заявив про значний прогрес на переговорах "нормандської четвірки" Фото: Франк-Вальтер Штайнмаєр

У МЗС Німеччини розповіли про угоди за трьома напрямками

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявляє про "значний прогрес" на минулих вчора в Берліні переговорах глав МЗС країн "нормандської четвірки", передає Reuters.

Згідно із заявою МЗС Німеччини, дипломати країн "нормандської четвірки" після суботньої зустрічі в Берліні висловили надію на якнайшвидше підписання угоди про відвід від лінії розмежування озброєнь калібром менше 100 міліметрів. Зокрема, сторони дійшли згоди за трьома напрямками:

1) з безпеки: учасники переговорів наголосили на необхідності зміцнення режиму припинення вогню, яке спостерігається протягом останніх двох тижнів. Це має бути досягнуто шляхом підписання угоди про виведення озброєнь із зони конфлікту, яка зараз близька до завершення.

"Таким чином, ми інформуємо робочу групу тристоронньої контактної групи, що угода про відвід легкого озброєння і бронетехніки має бути розроблена та впроваджена якомога швидше. Щодо угоди слід домовитися вже на наступному засіданні робочої групи", - йдеться в заяві.

Крім того, було вирішено, що найближчим часом можна розпочинати процес розмінування. Також під час переговорів зазначено, що необхідно надати подальший безперешкодний доступ для ОБСЄ до всіх районів зони конфлікту.

2) з політичному процесу: умови і терміни проведення місцевих виборів будуть складені в робочій групі з питань політики тристоронньої контактної групи. Стало відомо, що вони спираються на пропозиції координатора відповідної робочої групи, П'єра Мореля, і мінські угоди.

"Всі інші спірні і важкі питання про виборчий процес, статус і питання щодо конституційної реформи мають тепер бути швидко розглянуті в робочій групі з питань політики контактної групи. Пропозиції для цього на столі і, на наш погляд, вони є доброю основою для майбутніх рішень", - йдеться в повідомленні.

3) з гуманітарних та економічних питань. "Ми гарантуємо, що гуманітарні місії отримують безперешкодний доступ до людей у ​​зонах конфліктів. Час, що залишився, має бути використаний для якнайшвидшого втілення пропонованих нами економічних проектів і проектів відновлення інфраструктури", - випливає із заяви. Також повідомляється, що особливо багато чого потрібно зробити з водопостачанням.

Нагадаємо, як заявив за підсумками зустрічі глав МЗС у нормандському форматі міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, угода щодо відведення озброєнь калібром менше 100 мм готова на 90%.