ua en ru

МЗС Чехії: Висилання чеських дипломатів є помстою за притулок Б.Данилишину

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг заявив, що видворення двох чеських дипломатів із України було "швидше за все помстою" за надання Чехією притулку Богдану Данилишину, колишньому міністру економіки України в уряді Юлії Тимошенко. Про це повідомило радіо "Свобода".

"Є досить ймовірне припущення, що йдеться швидше про помсту, не про те, що ми когось вигнали, а навпаки - про те, що когось залишили в республіці", - сказав К.Шварценберґ в інтерв'ю чеським засобам масової інформації.

Україна заявила про видворення двох співробітників секції військового аташе чеського посольства, звинувативши їх у тому, що вони використовували свій дипломатичний статус "для збору інформації, яка вважається державною таємницею".

Чехія викликала невдоволення української сторони наданням політичного притулку Б.Данилишину, колишньому міністру економіки України в уряді Ю.Тимошенко. Б.Данилишина у Києві звинувачують у службових зловживаннях.

У четвер, 12 травня, у Празі Б.Данилишин урочисто відкрив міжнародну громадську організацію "Українська європейська перспектива", яка має на меті сприяти просуванню України до Європейського Союзу.