ua en ru

МХП виплатить у 2013 р. дивіденди на 120 млн дол

Найбільший в Україні виробник курячого м'яса - компанія "Миронівський хлібопродукт" (МХП) - вперше з моменту лістингу на Лондонській фондовій біржі в 2008 році вирішив виплатити дивіденди акціонерам. Вчора МХП оголосив, що рада директорів компанії підтримав рішення правління МХП виплатити в 2013 році дивіденди в розмірі 1,13 до.л на 1 акцію, що еквівалентно приблизно 120 млн дол., повідомляє "Комерсант-Україна".

"Рада директорів схвалила дивідендну політику, в якій дотриманий баланс між необхідністю інвестувати в подальший розвиток компанії з одного боку, і правом акціонерів на частку чистого прибутку компанії на постійній основі - з іншого", - наголошується в повідомленні МХП на сайті Лондонської фондової біржі (LSE ).

МХП вирішив заплатити дивіденди вперше з 2008 року, коли вона стала публічною компанією. "До 2013 року виробник фактично всі гроші, які заробляються, інвестував у свій розвиток: збільшував земельний банк і будував новий виробничий комплекс у Вінницькій області, який був запущений в тестовому режимі влітку 2012 року", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда. В результаті, за його словами, в 2013 році очікується істотне скорочення капітальних інвестицій МХП. Якщо в 2012 році вони перевищили 300 млн дол., то в поточному році - очікуються на рівні 200 млн дол.

МХП - один з найбільших агрохолдингів України та найкрупніший виробник охолодженого курячого м'яса в країні, на частку якого в 2012 році припадало близько 50% ринку. На кінець 2012 року компанія обробляла близько 285 тис. га, з яких приблизно 255 тис. га використовувалися в сегменті рослинництва і близько 30 тис. га - для іншої сільськогосподарської діяльності. У 2012 році виручка компанії склала 1,4 млрд дол., EBITDA - 468 млн дол., маржа EBITDA - 33%, чистий прибуток - 311 млн дол. Близько 66% акцій МХП належать голові правління компанії Юрію Косюку, інші перебувають у вільному обігу на LSE.

Інвестори позитивно оцінили рішення МХП виплачувати дивіденди. Вчора акції МХП на біржі подорожчали на 5,3%. "По суті, виплачувати дивіденди - це правило хорошого тону для публічної компанії, яка прагне вийти на якісно новий рівень. І один з основних інструментів з підтримки доброзичливого ставлення інвесторів до компанії", - говорить аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій. У той же час, за його словами, рішення МХП виплачувати дивіденди розглядається також як сигнал інвесторам, в майбутньому компанія буде рости меншими темпами, ніж раніше.

Читайте також: Moody's підтвердило рейтинг агрохолдингу МХП В3 з "негативним" прогнозом