ua en ru

Миттєва заборона Росії щодо використання внутрішнього паспорта при перетині російсько-українського кордону призвела б до гуманітарної кризи, - Кожара

Миттєва заборона Росії щодо використання внутрішнього паспорта при перетині російсько-українського кордону призвела б до гуманітарної кризи. Про це заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара в інтерв'ю радіо "Свобода".

На питання журналіста, якою є позиція МЗС України стосовно ініціатив Президента Росії Володимира Путіна найближчим часом дозволяти в'їзд до Російської Федерації для громадян країн СНД, які не є членами Митного союзу, лише за закордонним паспортом, Кожара відповів: "Ми вважаємо, що це є суверенною справою Російської Федерації. Але, з іншого боку, якщо така зміна у статусі поїздок громадян України до Росії відбудеться, ми вважаємо, що це має бути поступово, так, щоб всі змогли одержати закордонні паспорти".

За словами міністра, якщо б цей процес відбувався негайно, то це мало б негативні наслідки не тільки для українських громадян, які перетинають українсько-російський кордон, користуються внутрішніми паспортами, але і для російських громадян, які в'їжджають до України.

"На сьогоднішній день, якщо б це відбулося, це мало б надзвичайно негативний момент, бо мільйони українських громадян, які перетинають українсько-російський кордон, користуються внутрішніми документами, такими, як внутрішні паспорти. І на сьогоднішній день це викликало б велику гуманітарну кризу... Наскільки я розумію, сьогодні дійсно йдеться про поступове переведення поїздок на закордонні паспорти, яке відбудеться не одномоментно, а протягом кількох років", - зазначив Кожара.

Міністр також додав, що подорожування в іноземні країни за закордонними паспортами "є загальновизнаною, звичайною практикою".

"Ви знаєте, що Україна сьогодні вводить також нові закордонні паспорти, які вже будуть паспортами, як я сподіваюся, за якими можна буде безвізово подорожувати до ЄС. Вони будуть застосовуватися у поїздках до всіх держав", - підкреслив Кожара.