ua en ru

Міжнародний кримінальний суд обговорить можливість передачі затриманого опозицією сина Каддафі до Гааги

Міжнародний кримінальний суд обговорить можливість передачі лівійських осіб, підозрюваних у злочинах проти людяності (включаючи сина полковника Муаммара Каддафі - Сеіф аль-Іслама Каддафі), в Гаагу. Про це повідомив прокурор гаазького трибуналу Луїс Морено-Окампо. За його словами, він вже провів переговори з представниками Перехідної національної ради Лівії на предмет стабілізації обстановки в Тріполі і готовий продовжувати ці спроби, передає Reuters.
"Подальші переговори визначать точну процедуру вирішення конфлікту, включаючи можливість передачі трьох осіб, підозрюваних у злочинах проти людяності, в руки міжнародного правосуддя", - заявив Морено-Окампо.
Нагадаємо, що 26 червня ц.р. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Каддафі, його сина Сеіф аль-Іслама Каддафі, а також шефа лівійських спецслужб Абдулли аль-Сенуссі. Вони звинувачуються у злочинах проти людяності. Зокрема, лідеру Лівії, його сину і голові розвідки ставляться в провину вбивства, неправомірні арешти і затримання сотень мирних жителів, що вийшли на антиурядові демонстрації в лютому 2011 р.
На даний момент Сеіф аль-Іслам Каддафі перебуває в руках опозиції. Лівійські повстанці затримали також його братів - Мохаммеда і Сааді Каддафі. Місцезнаходження самого лівійського лідера залишається загадкою. Окремі ЗМІ припустили, що полковник може перебувати на Мальті чи спробувати перебратися на острів у разі захоплення м. Тріполі опозицією. У відповідь мальтійська влада заявила, що заарештує і видасть лівійського лідера Міжнародному трибуналу в Гаазі, якщо той з'явиться на території цієї острівної держави.
У той же час представники Пентагону вважають, що Каддафі навряд чи залишив Лівію. За деякими даними, полковник все ще перебуває у своїй укріпленій резиденції в кварталі Баб Тріполі-аль-Азізія, яка контролюється вірними йому військовими.