ua en ru

Міжнародний трибунал відмовився дробити звинувачення проти Младіча

Судова палата Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії відхилила у четвер пропозицію прокуратури розділити на дві окремі частини звинувачення проти колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младіча. Про це повідомляє ВВС.
Прокуратура звернулася з таким проханням в серпні. За задумом прокурорів, розділ звинувачення дозволив би швидше почати процес над Младичем.
Адвокати виступали категорично проти такої ініціативи, оскільки, на їхню думку, були б порушені права обвинуваченого, і підготовка до суду не могла б бути повноцінною.
Нагадаємо, головне з обвинувачень, висунутих Младічу - геноцид, - стосується етнічних чисток у Сребрениці в 1995 р., коли боснійські серби вбили 8 тис. мусульман.
Інший важливий епізод - майже чотирирічна облога Сараєва, що почалася в травні 1992 р., і протягом якої померло близько 10 тис. чоловік.
Арешт Младіча є однією з умов вступу Сербії до Євросоюзу. Тим не менш, у Сербії багато людей вважають Младіча національним героєм, який захищав інтереси країни. Після його арешту і рішення про екстрадицію до Гааги, понад 10 тис. осіб в Сербії вийшли на демонстрацію на знак протесту.