ua en ru

Міжнародний комітет Червоного Хреста вважає, що в Сирії йде громадянська війна

Міжнародний комітет Червоного Хреста розглядає події у Сирії як "внутрішній збройний конфлікт", передає Reuters з посиланням на представників організації. Відзначимо, що термін "внутрішній збройний конфлікт" є юридичним визначенням громадянської війни. Раніше Червоний Хрест розглядав події у Сирії як локалізовані зіткнення між урядовими військами і групами опозиції в трьох пунктах - Хомсі, Ідлібі і Хамі. Проте розповсюдження збройних зіткнень на інші області змусило Червоний Хрест змінити оцінку ситуації і попередити сторони, що беруть участь в конфлікті, про їх обов'язки відповідно до міжнародних конвенцій по веденню війни.

"У Сирії йде внутрішній збройний конфлікт. Не всі території охоплені зіткненнями, проте конфлікт розрісся за межі трьох місцевих територій. Але це не означає, що вся територія Сирії є зоною бойових дій", - сказав представник Червоного Хреста Хишам Хассан.

Новий статус сирійського конфлікту означає, що відповідальні за злочини проти мирних жителів - вбивства, насильство, тортури, непропорційне застосування сили - можуть бути притягнуті до суду за порушення міжнародного гуманітарного права.

Відзначимо, що значна частина положень сучасного гуманітарного права викладена у Женевських конвенціях 1949 р.

Штаб-квартира Міжнародного Комітету Червоного Хреста розташована в Женеві. Організація є незалежною структурою.

Нагадаємо, у Сирії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані екстремістськими ісламськими угрупуваннями.

Нагадаємо, Асад раніше заявив, що у Сирії йде справжня війна.