ua en ru

Міжнародний аудитор оцінив "Укртелеком" в 11,2 млрд гривень

Міжнародний аудитор оцінив "Укртелеком" в 11,2 млрд гривень Фото: національний телеком-оператор України на порозі повної техмодерназаціі (прес-служба "Укртелекому")

За оцінками PricewaterhouseCoopers (PwC), загальна вартість активів українського телеком-оператора склала трохи більше 450 мльйонів доларів

Міжнародна аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers (PwC) завершила аудит фінансової звітності "Укртелекому" за 2015 рік, згідно з якою загальна вартість активів українського телеком-оператора перевищила 11 мільярдів гривень (трохи більше 450 мльйонів доларів за поточним курсом НБУ, - ред.). Про це РБК-Україна повідомили сьогодні у прес-службі "Укртелекому".

Відповідно до консолідованої фінзвітності за 2015 рік, вартість усіх активів найбільшого оператора фіксованого телефонного зв'язку та інтернету ПАТ "Укртелеком", як випливає із проведеного компанією PricewaterhouseCoopers аудиту, склала 11,2 мільярда гривень.


Зокрема, у 2015 "Укртелеком" приступив до комплексної технічної модернізації своєї телекомунікаційної мережі, в межах якої планується здійснити розбудову мережі в шести найбільших містах України та розширити покриття оптичного доступу до інтернету в сільській місцевості.

За інформацією прес-служби "Укртелекому", технічна модернізація передбачає заміну застарілого обладнання (АТС і мідна інфраструктура) 80-х і 90-х років на сучасні аналоги. Це спільний проект у партнерстві з китайською компанією Huawei, а також China Development Bank, який на першому етапі модернізації вже відкрив фінансову лінію для "Укртелекому" в розмірі 50 мільйонів доларів.

Крім того, до кінця 2018 року техмодернізація мережі охопить територію, на якій знаходиться до 30% домогосподарств України.

"Нова стратегія розвитку "Укртелекому" привела до зміни підходу до оцінки основних засобів, охоплених процесом модернізації, у результаті чого їхня справедлива вартість суттєво збільшилася. При переоцінці на кінець 2015 року до таких основних засобів було застосовано методику оцінки порівняльним методом, тобто виходячи з вартості подібних активів на відкритому ринку або вартості нещодавніх продажів подібних активів компанією. Таким чином, вартість незадіяних або таких активів, що виводяться у зв'язку з модернізацією, зросла, оскільки потенційна вартість їхньої реалізації з урахуванням витрат на демонтаж є істотно вищою, ніж попередня оцінка цих основних засобів за методом амортизованої вартості їхньої заміни з коригуванням на економічне знецінення, котра передбачала подальше використання даних активів в операційній діяльності компанії", - йдеться в повідомленні оператора.

Як зазначається, за підсумками 2014 вартість усіх активів компанії та її дочірніх підприємств становила 6,7 млрд гривень. "Однак за результатами оцінки справедливої ​​вартості на кінець 2015 року частку основних засобів компанії, які будуть виведені з експлуатації і можуть бути реалізовані на відкритому ринку, у зв'язку із широкомасштабною модернізацією інфраструктури компанії, розпочатої у 2015 році, було істотно дооцінено. В результаті переоцінки загальна сума чистої дооцінки основних засобів за 2015 рік склала 4,85 млрд грн", - наголосили в ПАТ.

За словами фінансового директора "Укртелекома" Любомира Коцюмбаса, збільшення грошового потоку та вартості застарілих і раніше використаних з низькою ефективністю активів національного телеком-оператора показує правильність курсу на глибоку модернізацію інфраструктури та бізнес-процесів компанії.

"Фінансова лінія, відкрита China Development Bank для Укртелекому, показує інтерес міжнародних інвесторів до телекоміндустріі України", - додав один із топ-менеджерів компанії.

Нагадаємо, напередодні оператор "Укртелеком" завершив модернізацію мережі в одеській Аркадії, оголосивши при цьому про плани інвестувати 50 мільйонів доларів в оновлення телекомунікацій протягом 2016.