ua en ru

Міжнародні резерви України у вересні зросли на 1,2%

Міжнародні резерви України у вересні зросли на 1,2% Фото: НБУ

У вересні відбулося зростання обсягу міжнародних резервів на 157 млн дол

Міжнародні резерви Національного банку України (НБУ) у вересні збільшилися на 0,16 млрд долл., або на 1,2%, - до 12,77 млрд долл. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті НБУ.

У вересні відбулося зростання обсягу міжнародних резервів на 157 млн дол.

Повідомляється, що збільшення резервів відбулося в першу чергу за рахунок надходжень від міжнародних та двосторонніх партнерів України, а також за операціями swap з центральними банками інших держав. У вересні уряд отримав 522 млн дол., з яких 498,7 млн МБРР та 23,9 млн дол. (в еквіваленті) від уряду Норвегії. В свою чергу, надходження від операції swap з центральним банком Швеції склали 500,0 млн дол.

Крім того, нагромадженню міжнародних резервів сприяли інтервенції НБУ на міжбанківському валютному ринку. Протягом місяця чиста купівля іноземної валюти регулятором становила 152,3 млн дол. Зокрема, під час валютних аукціонів, які центральний банк проводив з 17 вересня 2015 року, було придбано 143,7 млн дол.

Зазначається, що зростання резервів відбулося, незважаючи на необхідність здійснення платежів з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

У вересні на ці цілі було спрямовано 72,9 млн дол. США (крім платежів на користь Міжнародноговалютного фонду), з яких 12,7 млн дол. - на обслуговування за державними цінними паперами. Водночас платежі уряду та НБУ на користь МВФ становили 175,7 млн дол. Ще 814,2 млн дол. було спрямовано на конвертацію доларів США для виконання зобов'язань у китайських юанях за операціями swap.

Нагадаємо, НБУ купив на міжбанку понад 1,3 млрд дол. в 2015 р.