ua en ru

Міжнародні організації допомогли МОЗ заощадити 790 млн гривень на держзакупівлі

Міжнародні організації допомогли МОЗ заощадити 790 млн гривень на держзакупівлі Фото: ліки

Економії вдалося добитися всім трьом міжнародним організаціям, які беруть участь у держзакупівлях

Новий механізм держзакупівель ліків, що передбачає залучення міжнародних організацій, дозволив Міністерству охорони здоров'я в минулому році заощадити 790 млн гривень. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Дешево і з запізненням: міжнародні закупівлі ліків призвели до несподіваних наслідків".

Дані про економію опубліковані у звіті громадських організацій "Пацієнти України" та "Центр протидії корупції", які були одними з ініціаторів реформи закупівель ліків.


При цьому економії вдалося добитися всім трьом міжнародним організаціям, які беруть участь у процедурі держзакупівель. Зокрема, Програмою розвитку ООН (ПРООН) вдалося досягти значно більш низьких цін на препарати для лікування туберкульозу, що дозволило організації заощадити 6,8 млн доларів в 2015 році.

Вакцини і ліки для лікування гепатиту ПРООН закупила сумарно на 1,8 млн доларів дешевше, а препарати для лікування гемофілії - майже на 1,4 млн доларів.

Українські громадські організації вважають, що для онкохворих пацієнтів Crown Agents закупила препарати з економією в 19 млн доларів, що в середньому на 45% дешевше, ніж вартість аналогічних ліків, які закуповував МОЗ в 2014 році. За деякими позиціями Crown Agents вдалося провести закупівлю за цінами в 22 рази нижче, ніж це зробив МОЗ у 2014 році.

Що стосується ЮНІСЕФ, то ця організація заощадила при закупівлі ліків для антиретровірусної терапії та вакцин 4,9 млн доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україну прибуло понад 90 тис. доз вакцин для профілактики сказу.