ua en ru

Міжнародні організації підтримали ринкове ціноутворення в енергетиці

Міжнародні організації підтримали ринкове ціноутворення в енергетиці

Відхід від ручного регулювання справляє істотний вплив на розвиток галузі і зростання видобутку

Прив'язка цін на енергоресурси до зрозумілих міжнародних індексів створює передумови для формування повноцінного ринку газу та вугілля, підвищення інвестпривабливості енергетики країни, інвестування підприємств в програми енергоефективності і переходу всіх учасників до нормальних ринкових відносин. Таку думку висловили учасники круглого столу Європейської Бізнес Асоціації "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергобезпеки", повідомляють "Подробности".

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман зазначив, що встановлення ринкових цін, відхід від ручного регулювання справляє істотний вплив на розвиток галузі і зростання видобутку.

"З точки зору МВФ, наших програм, ми вважаємо, що підвищення внутрішніх цін на газ для імпорту важливо. Ми вітаємо згоду членів комітету з нашою програмою, а саме - вирівнювання внутрішніх цін на газ і коригування тарифів на комунальні послуги для населення".

За його словами, лібералізація енергетичних ринків, наприклад, у Прибалтиці, також була істотно політизована, але держава не відмовилося від обраного курсу на реформування ринку.

За словами заступника директора ЄБРР в Україні Марини Петров, українська енергетика зараз знаходиться в стані "хвороби", але вкрай важливо використовувати ринкове ціноутворення на ресурси для її відновлення.

"Українська енергетика отримала репутацію хворої. З 1992 року одні і ті ж вимоги до реформи системи ціноутворення. Те, що заходи не вживалися, призвели до інфаркту енергосистеми в 2014 році. Гостра фаза пройдена. Але лікуватися треба далі. Ситуація усе ще критична: імпорт зростає, власний видобуток відстає. Ми не в реанімації, але енергетику потрібно лікувати. Ринкова ціна – дуже важливо. Ціна на ринку газу встановлюється ринком, і ніхто вже не обговорює сьогодні, якою має бути ціна", - зазначила Марина Петров.

Як підкреслив Директор з комерційної діяльності компанії "ДТЕК Енерго" Віталій Бутенко, інвесторам для приходу в українську енергогалузь необхідні чіткі і прогнозовані ціни, забезпечити формування яких у змозі лише ринковий механізм ціноутворення.

"Сьогодні ми бачимо, що українські інвестори виснажилися, коштів для інвестиційної діяльності не залишилося, і що нам залишається – треба залучати інвесторів. А хто прийде і вкладе гроші, враховуючи, що країна у війні, і війна іде і на фронті енергоресурсів? Єдине, що може стати світлом в кінці тунелю, – ціни, можливість спрогнозувати ціни, за якими можна буде реалізовувати ресурси, за об'єктивними, ринковими цінами. Давайте не ділити ресурси на українські та інші, давайте це буде ринок. Прив'язка цін до адміністративної системі – абсурд, і це не працює", - зазначив Віталій Бутенко.

Володимир Омельченко, Директор енергетичних програм Центру Разумкова, повідомив, що не вважає ідеальними нинішні формули ціноутворення "Дюссельдорф плюс" і "Роттердам плюс". Однак напередодні формування ринку ці формули – кращий спосіб ціноутворення. "Ринкова формула. Краще може бути ринкова модель, нормальний повноцінний ринок. Політичне або адміністративне встановлення ціни - набагато гірше", - зазначив Володимир Омельченко.

Як повідомлялося раніше, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, в результаті чого були затверджені формули розрахунку ціни на газ для промисловості та населення (Дюссельдорф+) і розрахунку ціни вугілля (Роттердам+).