ua en ru

Міжнародні спостерігачі приємно здивовані організацією виборів у Дніпропетровську

Міжнародні спостерігачі з Ізраїлю Дмитро Епштейн і Зеєв Нойман приємно здивовані організацією виборів у Дніпропетровську. За винятком 24 виборчого округу, де був зафіксований факт продажу продуктів харчування по неприродно низькими цінами. Про це вони заявили під час прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

«Хочемо відзначити дуже хорошу організацію виборів. Скрізь на виборчих дільницях порядок, люди мають можливість проголосувати, немає ніяких затримок або порушень, вибори проходять в нормальній атмосфері. Нам дуже сподобалося, що ділянки обладнані камерами відеоспостереження. Це велике досягнення, вони роблять вибори прозорими і знімають багато питань. Ви можете пишатися демократичним процесом, який зараз відбувається в Україні», - зазначив Дмитро Епштейн.

«Сьогодні ми вже побували більше, ніж на десяти виборчих дільницях і бачимо, що процес виборів проходить на високому рівні. Люди мають усі повноту інформації, ніхто на них не чинить тиску, крім одного випадку - на 24 виборчому окрузі підприємство (на деяких наметах написано «Інтерпайп - місту») продає продукти харчування по неприродно низькою ціною», - підкреслив Зеєв Нойман.

Нагадаємо, Інформаційний центр спільної ініціативи регіонального відділення Комітету виборців України та громадського руху «За чесні вибори!» «Громадській Моніторинг. Вибори 2012» повідомив, що на 24 виборчому окрузі (Дніпропетровськ), за даними спостерігачів розгорнуті 44 торгові намети з символікою групи «Інтерпайп» (всі намети брендовані салоганом «Від «Інтерпайпу» - місту!»), в яких здійснюється продаж продуктів харчування, безалкогольних та алкогольних напоїв за цінами, значно нижчими за ринкові - всі товари по 25 копійок. Зокрема, такі намети знаходяться в безпосередній близькості від ділянок № 121249, №121444, №121241, №121237 (СШ №138). Даний факт може бути кваліфікований як спроба непрямого впливу (підкупу) виборців, з урахуванням того, що мажоритарний кандидат по округу №24 Яків Безбах йде кандидатом в депутати за прямої підтримки групи «Інтерпайп» та її бенефіціара Віктора Пінчука.

Більш того, на думку експертів Міжнародного центру виборчих систем ICES Йохана Дsrvtyf (Бельгія) і Ніколи Мейнертf (Фінляндія), продаж продуктів харчування за такими низькими цінами на 24-му виборчому окрузі однозначно можна оцінювати як підкуп виборців.

«Я був дуже здивований, коли побачив, що біля виборчих дільниць на 24-му окрузі розгорнуті намети, в яких продаються різні продукти харчування за дуже низькою ціною. Зокрема, бутерброди і булочки продаються по 25 копійок. Як виявилося, це організувала комерційна структура, що підтримує одного з кандидатів. Ми вважаємо, що це може вплинути на волевиявлення виборців », - підкреслив Йохан Дікмен раніше під час прес-конференції.

Читайте також: Спостерігачі в Дніпропетровській області фіксують випадки знаходження на дільницях людей з символікою "УДАР", - "Громадський моніторинг"