ua en ru

Міжнародні інвестори вважають Росію небезпечнішою лихоманки Ебола

Міжнародні інвестори вважають Росію небезпечнішою лихоманки Ебола Джерело фото:EPA
Найбільшу загрозу безпеки для світового фінансового ринку є Росія, вона ж головним чином програє від падіння цін на нафту, випливає з опитування міжнародних інвесторів, складеного Bloomberg Global Poll.

Найбільшу загрозу безпеки для світового фінансового ринку є Росія, вона ж головним чином програє від падіння цін на нафту, випливає з опитування міжнародних інвесторів, складеного Bloomberg Global Poll.

52% учасників опитування назвали російсько-український конфлікт найнебезпечнішим для світового фінансового ринку чинником. Для порівняння, "Ісламська держава" таким вважають 26% респондентів, а поширення лихоманки Ебола - 5%.

"Ситуація Росія-Україна більш небезпечна, так як серед нас є суверенна держава, яка намагається посилити свою владу, створивши хаос і використовуючи загрозливі дії війни", - заявив керуючий з продажу активів банку Nordea в Гельсінкі Майкл Сімонсен.

Учасники опитування вважають, що від низьких цін на нафту постраждає в першу чергу Росія. Такої думки дотримуються 51% опитаних, 21% назвали Венесуели, 12% - Саудівську Аравію, 6% - Іран.

Експерти відзначають, що фінансування державного бюджету і зовнішньої торгівлі Росії, як і інших, більш дрібних виробників, залежать від цін на нафту. "Для близькосхідних експортерів нафти вигідна висока ціна [на нафту], але вони можуть дозволити собі і більш низьку ціну", - зауважив Фабіан Фріче з Collineo Asset Management GmbH.

Думки експертів з питання, які країни вигадають від дешевої нафти, розділилися. 31% респондентів назвали США, 18% - Китай, 15% - на Японію. 11% опитаних вважають, що дешева нафта сприятливо позначиться на економіках Європи та Індії.

При цьому багато європейські інвестори вважають, що країни Старого світу і промислово розвинені азіатські держави більше виграють від дешевої нафти, ніж США. Сполучені Штати, хоч і відчують позитивний ефект, але в меншій мірі, ніж країни ЄС, тому що також є великим виробником нафти, зазначили вони.

Bloomberg провів опитування серед 510 своїх передплатників - інвесторів, аналітиків і трейдерів 11-12 листопада, похибка складає плюс-мінус 4,3 відсоткового пункту.

В цьому році інвестори зіткнулися з серією геополітичних криз, серед яких бойові дії в Східній Європі, загроза лихоманки Ебола, а також територіальні суперечки між Китаєм і його сусідами. Зростання ступеня ризику для фінансових ринків від політичного і військового насильства помітили 46% респондентів, 41% учасників опитування назвали його стійким, 13% бачать зниження.

Нагадаємо, згідно з результатами опитування, проведеного російської недержавної дослідницької організації "Левада-центр", 13% росіян розглядають у якості демократичної приклад розвинені країни ЄС і США.