ua en ru

Міжнародні аудитори підозрюють банки Кіпру у відмиванні грошей

Міжнародні аудитори підозрюють кіпрські банки в широкій практиці відмивання грошей. Про це йдеться в доповіді аудиторської компанії Moneyval і фінансових консультантів з Deloitte, передає Reuters.

Висновки доповіді використовувалися під час дискусій міністрів фінансів єврозони раніше на цьому тижні. Сам документ датовано 10 травня ц.р. Зміст доповіді було розголошено після вимог фінських опозиційних партій та громадськості.

"Дані Deloitte свідчать, що перевіряються інститути не змогли виконати запропоновані рекомендації з протидії відмиванню грошей", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, що в березні міжнародні кредитори з Євросоюзу, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду виділили Нікосії 10 млрд євро фінансової допомоги. Однією з умов виділення коштів був аудит кіпрської банківської системи, у тому числі і на предмет "відмивання грошей". Кіпрські банки не цікавилися в достатній мірі кінцевими бенефіціарами вкладів і власниками місцевих компаній. Крім того, кредитні установи воліли замовчувати про підозрілі транзакції. За даними Deloitte, за останні 12 місяців банки здійснили близько 29 підозрілих операцій, про які не було повідомлено.

Читайте також: Списання коштів з депозитів на Кіпрі може створити прецедент в єврозоні, - S&P