ua en ru

Метпідприємства змушені імпортувати феросплави через неринкову політику групи "Приват", - експерт

Метпідприємства змушені імпортувати феросплави через неринкову політику групи "Приват". Таку думку РБК-УКРАЇНА висловив незалежний експерт ринку ГМК Олександр Макаров.

"Група "Приват" дійсно монополізувала ринок феросплавів і намагається добитися від українських заводів великих цін на феросплав, ніж ті ціни, за якими метпідприємства його імпортують. Крім того, імпорт феросплавів, - незалежно від країни-постачальника чи то США, Китай або Македонія, - має на увазі під собою передоплату, можливі тимчасові незручності, пов'язані з митницею, та інше. Але навіть при всьому цьому імпортний продукт дешевше. І, до речі, при однаковому високій якості імпортних і вітчизняних феросплавів. Група "Приват" до того ж вимагає від українських метзаводів підписання довгострокових контактів. І сьогодні, - при нестабільному попит на метал, - металургійні підприємства виявляються в невигідних умовах. "Приват" готовий експортувати на спотовому ринку, а з метзаводів намагається видавити по максимуму. І таку стратегію група здійснює приблизно останні півтора року", - відзначив експерт.

За даними Макарова, феросплави на експорт проходять через українську митницю за 900 дол./т при реальній світовій ціні на 1,2-1,5 тис. дол. Українським же метпідприємствам «Приват» пропонує купувати Феросплави по 1,5 - 2 тис. дол. При цьому, заводи складові українську частину активів групи «Приват» імпортують руду, видобуту на належать того ж "Привату" Гзк в Австралії і Гані в 2-3 рази дорожче її ринкової вартості.

"Природно, що жодне ферросплавное підприємство такого не витримає. Ось і показують феросплавні заводи по кілька мільярдів гривень збитків кожен рік. Що підноситься, як погіршення ринкових умов і загроза втрати тисяч робочих місць у феросплавників з-за нез'ясовного впертості українських заводів, які нарощують з якоїсь незрозумілої примхи закупівлю феросплавів за кордоном", - підкреслив експерт.
У результаті, за його словами, виходом із ситуації "Приват" показує введення імпортних мит, хоча реальна ситуація в Україні вимагає рівному зворотного - скасування існуючих обмежень, оскільки фактично відбувається в останні півтора року більше схоже на свідоме вимивання оборотного капіталу за кордон при повній бездіяльності контролюючих структур.

"Заводи для поповнення ліквідності беруть кредити в "Приватбанку" - позики на мільярди гривень. Аналогічна ситуація з деякими іншими великими активами групи "Приват". І борги поки тільки нарощуються... В результаті виникає таке собі хеджування активів по-українськи: якщо хтось захоче забрати яке-або підприємство, пов'язане з "Приватом", то цей новий власник отримає разом з акціями і величезні борги перед "Приватбанком". Одночасно, якщо хтось спробує натиснути на "Приватбанк", виникне величезна кількість безповоротних кредитів з боку підприємств групи - ті мільярди доларів, які були взяті для поповнення оборотного капіталу і через закупівлі сировини за завищеними цінами і дешевого збуту продукції цілком легально опинилися на рахунках трейдерів. І, на жаль, джерелами цих кредитів є депозити фізичних і юридичних осіб України, які залучаються "Приватбанком", - заявляє експерт.

Втім, на думку аналітика, переможуть в протистоянні метзаводи. Він мотивує такий прогноз тим, що у "Привата" немає аргументів для лобіювання введення обмежень.

"І якщо придивитися до того, що відбувається на ринку, стає все зрозуміло. Та і можливостей відстоювати свої інтереси у метзаводів більше. Спроба проштовхнути їм сировину дорожче світових цін і підвищити собівартість їхньої продукції на сьогодні, - при нестабільному ринку збуту і глибоко збиткової діяльності, - викличе лише подвоєний відсіч", - заявив експерт.