ua en ru

Місцеві вибори в Україні: "Опора" не виявила суттєвих порушень

Місцеві вибори в Україні: "Опора" не виявила суттєвих порушень Фото: вибори в ОТГ (РБК-Україна)

Більшість інцидентів у день голосування - через недостатній рівень компетентності членів ДВК

Протягом дня голосування на місцевих виборах в Україні, в об’єднаних територіальних громадах, 24 грудня 2017 року спостерігачі громадянської мережі "Опора" не виявили суттєвих порушень, які за своїми масштабами та наслідками можуть мати негативний вплив на перебіг голосування та спотворити результати волевиявлення виборців. Про це повідомляє прес-служба організації.

За даними спостерігачів, більшість проблем та інцидентів, які фіксувалися, були результатом фахової непідготовленості й недостатнього рівня компетентності членів дільничних виборчих комісій.

"Найчастіше фіксувалися випадки порушення кандидатами і партіями вимог закону щодо нерозповсюдження агітаційних матеріалів у переддень і день голосування. Спроби сторонніх осіб (партійних функціонерів та посадовців) перебувати в приміщеннях ДВК та слідкувати за перебігом голосування - теж лишаються звичною практикою, коли публічні особи свідомо ігнорують закон та намагаються виконувати невластиві для себе функції", - йдеться в повідомленні.

Також, за даними організації, зафіксовано випадки некоректного написання персональних даних кандидатів або відсутність окремих кандидатів у текстах бюлетенів (найчастіше в Полтавській області).

До того ж, спостерігачі зафіксували непоодинокі випадки невчасного відкриття виборчих дільниць і початку голосування, які спричинені тривалим пломбуванням виборчих скриньок, перераховуванням бюлетенів, реєстрацією присутніх на засіданні спостерігачів та довірених осіб чи непідготовленістю ранкового засідання.

"Перші місцеві вибори 24 грудня 2017 року вчергове засвідчили необхідність суттєвого удосконалення виборчого законодавства та системи адміністрування виборів, підвищення компетентності членів виборчих комісій та забезпечення дієвих практик попередження виборчих зловживань", - резюмували в "Опорі".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під час місцевих виборів в Україні до об’єднаних територіальних громад протягом 24 грудня 2017 року поліція зареєструвала загалом 73 правопорушення.