ua en ru

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня Фото: Верховна Рада

ЦВК буде вирішувати, на яких територіях можна проводити місцеві вибори і погоджувати з ВРУ

Верховна Рада України підтримала проект постанови № 2148а про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році (25 жовтня)" (закон про місцеві вибори). За відповідне рішення проголосували 237 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня

Фото: результати голосування

Лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко озвучив правки,які були погоджені коаліцією.

"Ця постанова вирішує питання, чи можна проводити вибори на звільненій Україною території. Населений пункт Широкіно, чи можна там проводити вибори? Чи можна проводити вибори в Славянську? Має визначитися ЦВК, яка подасть відповідне рішенні до Верховної Ради України. З нашої точки зору такий механізм дає можливість спокійно провести вибори скрізь, де можливість спокійно провести вибори скрізь, де забезпечені стандарти чесних прозорих і безпечних для учасників процесу виборів", - заявив Луценко.

За його словами, вирішувати питання, чи немає загрози для проведення місцевих виборів на тій чи іншій підконтрольній Україні території буде Кабмін.

"Військово-цивільні адміністрації наразі зараз не мають повноважень надавати відповідну інформацію Відтак ЦВК звернеться до вищої виконавчої влади - Кабінету міністрів України ,який єдиний може надати обґрунтовану відповідь про наявність чи відсутність терористичної, військової загрози тощо", - сказав Луценко.

У свою чергу лідер Радикальної партії Олег Ляшко з виступив за те, щоб взагалі відмовитися від проведення місцевих виборів у Донецькій та Луганській обл. до завершення окупації.

"А наша фракція вважає, що можливо і не варто проводити місцеві вибори в Донецькій та Луганській областях до повного звільнення цих територій від проросійських окупантів", - заявив Ляшко.

Так, у фінальному документі передбачено, що відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє:

1. Призначити чергові місцеві вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім визначених пунктами 2, 3 цієї Постанови) на неділю 25 жовтня 2015 р.

2. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 та частини п'ятої статті 8 закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" чергові вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополь відповідно до пункту 1 цієї Постанови не призначаються і не проводяться.

3.Чергові вибори відповідно не призначаються в окремі районах Донецької та Луганської областей,які визначені постановою Кабінету міністрів України, де запроваджується особливий статус управляння територіями.

4. У разі неможливості організувати та провести місцеві вибори на окремих територіях районах Донецької та Луганської областей у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, ЦВК визначає можливість проведення таких виборів і невідкладно подає таке рішення до Верховної Ради України затвердження.

5. У зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливістю дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі, уникнення терористичної загрози, необхідністю забезпечення безпеки громадян України, які проживають на територіях Донецької та Луганської областей, чергові вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, а також на територіях районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, де діють та на які розповсюджується юрисдикція військово-цивільних адміністрацій, відповідно до пункту 1 цієї Постанови не призначаються і не проводяться.

6. Вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів, які не призначаються і не проводяться відповідно до пунктів 2, 3 цієї Постанови, будуть призначені Верховною Радою України за умови припинення тимчасової окупації відповідної частини території України та збройної агресії Російської Федерації проти України, забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополь.

7. Центральній виборчій комісії в установленому законодавством України порядку вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення виборів, вказаних у пункті першому цієї Постанови, за рахунок коштів Державного бюджету України.

8. Кабінету міністрів України в межах повноважень вжити заходів щодо забезпечення фінансування чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів Державного бюджету України.

9. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування (відповідно правку вніс голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич).

Нагадаємо, 14 липня 2015 р. Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2831-3 " Про місцеві вибори". За відповідне рішення проголосували 257 нардепів при 226 мінімально необхідний.