ua en ru

Місцеву владу закликали забезпечити договори на постачання газу комунальним підприємствам

Місцеву владу закликали забезпечити договори на постачання газу комунальним підприємствам Фото: місцеву владу закликали подбати про договори на постачання газу комунальним підприємствам (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Тарифи на тепло потрібно підвищувати на 50-60%, щоб довести їх до економічно обґрунтованого рівня, однак населення подужати таке подорожчання навряд чи зможе. Тому існує інший варіант - зростання платіжок за тепло в межах 10% з компенсацією різниці в тарифах для комунальних підприємств з місцевих бюджетів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на статтю LB.ua "Теплий прийом".

"Тоді центральний бюджет, своєю чергою, зможе сконцентруватися на фінансуванні програм модернізації теплового господарства. Другим важливим напрямком для підготовки до зими є активізація місцевих органів влади для забезпечення правових підстав для укладення договорів на постачання газу комунальним підприємствам", - йдеться в статті.

У матеріалі також наголошується, що багато ТКЕ, згідно зі статутом, не можуть підписувати договори на певну суму без згоди місцевих рад.

"Наприклад, в Одеській і Харківській областях за півтора місяця до початку опалювального сезону тільки третина підприємств працює з "Нафтогаз Трейдингом". Нехай ще 15-20% знайшли іншого постачальника. А що думає інша половина, поки не зрозуміло", - наголошується в статті.

На думку авторів матеріалу, в результаті існують ризики, що через таку повільність комунальні теплоенергетики будуть без газу до початку опалювального періоду. І це - попри наради з підготовки до зими, які проводяться в областях і містах по кілька разів на тиждень.

"Судячи з усього, багато виробників тепла зайняли вичікувальну тактику. Розрахунок простий - довести ситуацію до межі і поставити уряд перед вибором: або залишити людей без тепла, або дозволити відбирати газ без гарантій оплати. В ідеалі - повернути ПСО, коли "Нафтогаз" буде зобов'язаний здійснювати поставки і навіть через суд не може повернути борги неплатників", - резюмує видання.