ua en ru

Місцеві політики, що приєднались до партій ВР, можуть програти на виборах, - експерт

Місцеві політики, які поспішили приєднатися на майбутніх місцевих виборах до великих партійних брендів, в підсумку можуть залишитися з порожніми руками. Про це заявив політолог Андрій Золотарьов, коментуючи початок висування партіями кандидатів.

"Багато місцевих політиків, які поквапилися купити квиток на кораблі відомих партійних проектів, ризикують опинитися пасажирами "Титаніка". А от невеликі човники під брендами партій, орієнтованих на авторитетні в регіонах фігури, з запасом реальних справ, можуть бути цілком успішними на нинішніх виборах", - заявив він.

Таку тенденцію політолог пояснює тим, що виборців більше цікавлять конкретні справи кандидатів у мери і депутати місцевих рад, ніж гасла великих політичних сил.

Так званий "фактор регіоналізації", який, на думку Золотарьова, великі партії недооцінили, на цих виборах буде вирішальним.

"Крім питань геополітичних важливу роль грає, що конкретна людина зробила і що може зробити. І тут на авансцену виходять люди справи, місцеві господарники. В своєму регіоні у них може бути дуже високий рейтинг, навіть вищий, ніж у деяких загальнонаціональних політиків", - зазначив Золотарьов.

Політолог підкреслив, що останні соціологічні дослідження свідчать про зростання рейтингу партій, представлених місцевими елітами.

"У Миколаєві мер Юрій Гранатуров витягує, як локомотив, рейтинг нової партії "Наш край", у Херсоні ця ж політсила має високий рейтинг завдяки місцевому лідеру, колишньому меру Володимиру Сальдо. У Харкові високий рейтинг у мера Геннадія Кернеса ("Відродження")", - заявив політолог.

При цьому, зазначив Золотарьов, там, де немає яскравих і авторитетних лідерів, політсили не демонструють вражаючі результати.

"Наприклад, в Дніпропетровську у "Відродження" немає таких високих показників, як у "Нашого краю" в Миколаєві саме через відсутність сильного лідера", - заявив він.