ua en ru

Місцеве самоврядування буде реформовано згідно "м'якої моделі" з перехідним періодом до 2014 р., - Ставнійчук

Місцеве самоврядування буде реформовано згідно концепції Конституційної асамблеї і "м'якої моделі" з перехідним періодом до 2014 року. Про це заявила Секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук в ході другого засідання Конституційної асамблеї, передає кореспондент РБК-Україна.

"Конституційна асамблея повинна визначити конституційні принципи і підстави для реформи місцевого самоврядування. Тож нам потрібна продумана в часі реформа місцевого самоврядування і узгоджена з іншими реформами, що проводяться в державі. Головне, щоб вона проводилась за участю безпосередньо місцевих громад", - заявила вона.

Ставнійчук додала, що "більшість територіальних громад не в силах ефективно здійснювати покладені на них зобов'язання ... дотаційності місцевих громад становить 70% ... Це критична межа, за якою послідують необоротні наслідки. Якщо ми не поміняємо Конституцію у цій частині, то по нашими підрахунками, на 70% видатків з державного бюджету вже через п'ять років будуть спрямовані на місцеві громади ".

Вона підкреслила, що Конституційна асамблея підготує комплексні зміни до Конституції в частині реформування місцевого самоврядування, а також низкою проектів законів у питаннях удосконалення місцевого самоврядування: "Разом з Міністерством ЖКГ підготовлена ​​концепція реформування місцевого самоврядування ... За оцінками європейських експертів, ця м'яка модель реформування . Вона передбачає перехідний період на 2012 -2014 роки ... Ця концепція повинна стати основою реформи місцевого самоврядування ".

За її словами, другий етап практичної реалізації реформи передбачено з 2015-2017 років.

Вона повідомила, що всі зауваження до концепції від експертів будуть прийматися протягом 2 тижнів, а в жовтні на Раді регіонів на чолі з президентом вона буде обговорюватися в повному обсязі. У результаті очікується підписання відповідного указу президента.