ua en ru

Мери українських міст озвучили вимоги до влади щодо опалювального сезону

Мери українських міст озвучили вимоги до влади щодо опалювального сезону Фото: мери українських міст озвучили вимоги до влади щодо опалювального сезону (Віталій Носач, РБК-Україна)

Мери українських міст, зокрема мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, мер Кропивницького Андрій Райкович та мер Маріуполя Вадим Бойченко, озвучили свої вимоги до влади щодо опалювального сезону.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідну заяву мерів.

Так, очільники міст вважають, що для усунення небезпеки зриву опалювального сезону необхідно переглянути договори з постачальниками газу, розблокувати рахунки та зважати на потреби лікарень і шкіл.

Зокрема, міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич наголосив на тому, що у міста немає можливості підготуватись до опалювального сезону.

"Заблоковані рахунки не дають нам можливості навіть технічно підготуватися до нового опалювального сезону. Ми в екстреному темпі маємо ще провести випробування тепломереж та за необхідності їх відремонтувати", - заявив Сєнкевич.

Мер Кропивницького Андрій Райкович закликав владу звернути увагу на проблеми забезпечення опаленням комунальних закладів.

"Владі слід розуміти, що бюджетні установи - це не лише адміністративні будівлі, де міськрада, виконком та міські департаменти. Це і лікарні, і школи, і дитячі садочки. Міська влада зможе витримати "зниження градусу" в приміщеннях. Але не пацієнти лікарень чи діти в школах та дитсадках", - наголосив Райкович.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко переконаний, що необхідно усунути дискримінаційні норми в договорах на постачання природного газу.

"Терміни оплати за спожитий природний газ повинні збігатися з термінами оплати населенням за послуги теплопостачання. Необхідно виключити передоплату чи/та авансові платежі та повернутися до звичної практики оплати за вже спожитий газ. Потрібно привести розмір штрафних санкцій для підприємств теплопостачання до відповідного розміру штрафних санкцій для населення і не застосовувати штрафні санкції на заборгованість за природний газ, яка склалася у зв’язку з несплатою населенням послуг за теплопостачання", - сказав мер.

Бойченко також вважає, що необхідно визначити цільове призначення та обсяги природного газу за категоріями споживачів та виключити вимогу про банківські гарантії або договірне списання коштів.