ua en ru

Заходи силового стримування проти Сирії не повинні виключатися, - Європарламент

Депутати Європарламенту зійшлися в думці, що заходи силового стримування Сирії, влади яка підозрюються у застосуванні хімічної зброї проти мирного населення, не повинні виключатися . Про це повідомляє прес -служба законодавчого органу ЄС.

Депутати Європейського парламенту визнали, що застосування хімічної зброї в Сирії є військовим злочином і злочином проти людства, який вимагає жорсткої, чіткої, спрямованої і спільної відповіді, не виключає застосування стримуючих силових заходів. Також депутати підкреслили, що ЄС повинен прийняти всі зусилля по деескалації ситуації в регіоні і збільшити допомогу сирійським біженцям.

Депутати також засудили масові вбивство сирійських громадян із застосуванням хімічної зброї в передмістях Дамаска 21 серпня 2013 р. і закликали вжити заходів щодо запобігання подальшого застосування хімічної зброї в Сирії або де б то не було ще. Вони також підкреслили необхідність якнайшвидшого отримання Радою Безпеки ООН доповіді інспекційної групи ООН з розслідування події.

Ультиматум про видачу хімзброї повинен підкріплюватися резолюцією Ради Безпеки ООН. Парламент також підкреслив, що Росія і Китай повинні відповідально працювати як постійні члени РБ ООН у справі досягнення спільної позиції та дипломатичного дозволу сирійського кризи. У разі систематичного застосування вето в РБ ООН, справа може бути передана до Генеральної асамблеї ООН.

Депутати також закликали президента Сирії Башара Асада та його режим скласти повноваження.